2016-01-23 4005 瀏覽
姊妹們相聚夜,大家都鍾意食生蠔同新鮮海膽,所以就揀咗呢間—蠔詩。一坐定咩都唔好講,先嚟每人兩隻生蠔!我哋揀咗要creamy啲嘅生蠔後,侍應哥哥就幫我哋揀咗5款... 由檸檬開始順時針方向,生蠔品種如下: 兩個食完Gillardeau Oyster嘅美女都話呢款最正,但可惜已經無貨,唯有翻take另外兩個靚女覺得好食嘅Sadanha Oyster,先前個兩個美女仍然覺得Gillardeau好味啲! 而我...唔算係生蠔愛好者,而且今次試食所揀兩隻都係唔出色嘅,只可以簡單咁講...新鮮,但肉唔厚,未夠滿足。 西班牙毛白風乾豬火腿伴蜜瓜,火腿鹹度剛好,肉多過脂肪,啱啱好,哈蜜瓜未夠甜,同件數較火腿少。西班牙珍寶野生紅蝦刺生(10吋)$160,影得唔靚,menu寫10吋,計埋個頭應該夠,但蝦頭用咗嚟煮冬陰公湯...一隻五個人分都唔算試得好清楚,不過都食到佢肉質爽口,唔點豉油都夠鹹!用紅蝦頭煮嘅冬陰公湯,好夠酸夠辣,仲有蜆同青口添,呢個好味道! 海膽一板,有生青瓜、生翠玉瓜同紫菜畀我哋連海膽食...海膽顏色偏淡,但都算新鮮,我認為最好係用紫菜包海膽食,先食到鮮味,不過最敗筆嘅係用四洲紫

由檸檬開始順時針方向,生蠔品種如下:

海膽一板,有生青瓜、生翠玉瓜同紫菜畀我哋連海膽食...海膽顏色偏淡,但都算新鮮,我認為最好係用紫菜包海膽食,先食到鮮味,不過最敗筆嘅係用四洲紫菜!四洲紫菜本身有味精,分散咗味蕾品嚐海膽嘅原味,如果餐廳可提供新鮮日本紫菜,就一流!
活藍青口(日本青酒),呢款好味,可能真係活青口,所以新鮮又無雪藏味,以火腿洋蔥等煮汁,好惹味,青口數量仲好多添
芝士、牛油果、蟹肉焗薯皮,我一向唔like牛油果,但呢個焗薯完全食唔好牛油果陣腥味,真係有蟹肉,幾個材料混埋一齊,好match,唔錯
勁辣非洲雞配香蕉片及牛油飯。老老實實,無諗過呢碟會係全部分開,雞還雞、香蕉還香蕉、飯還飯咁...我一試個汁,爆咗句「好Na辣」,朋友們以為我講粗口,我澄清啲辣汁真係有種Na Na地又好辣嘅味道!侍應哥哥話呢個係老闆秘製嘅辣汁,喺口入面辣一辣就無,又係嘅,隔一陣就唔再覺得辣~雞本身都辣辣地,外皮香口,牛油飯都無咩特別。
香煎鵝肝、大蝦龍蝦油意粉,首先我係唔食鵝肝,朋友話好香口,大蝦就ok,但唔知關唔關我唔食鵝肝事,我覺得啲意粉好羶味,雖然夠硬身,但我唔係幾受到陣味
(應該係我嘅問題,唔關碟意粉事
2016-01-17