其實身為一個土身土長既新界人,基本上都好少可會黎港島呢啲偏遠地區搵食既;不過今次因為聽到一個網上電台節目主持人既極力推介,所以都千山萬水黎朝聖一下!   活一鮮鋪內地方唔大,大約可以容納到二十人左右。望一望個餐牌,價位都係比較平易近人,唔會似其它日本連鎖店咁開天殺價,大多數六十蚊至一百蚊之內都有得找,夠晒抵食。所以我地一行兩人就叫左個丼飯、壽司併盤同小食;好似仲要無加一,所以埋單每人只係一百二十蚊咋,真心抵食呀!1♥海膽魚生丼飯價錢:$6x味道:講真只係六十幾蚊貨仔,所以我都無咩咁大期望,但上到黎成件事又好OK喎!啲海膽都唔算少,夠我地食一兩舊再撈埋飯,幾鮮甜呀。除左三文魚之外,仲有其它魚生,有雕魚啦又有帶子!啲刺生又多又鮮,似係食緊刺身併盤加送飯!你諗下,平時食個三文魚刺身都要四十幾蚊先得四塊啦,呢個真心抵食呀!性價比:*****超級抵食呀!2♥壽司併盤價錢:$9X味道:九十幾蚊有大約八舊壽司,五舊小卷同兩舊蛋;用料好足,啲壽司絕對唔係平料,又有海膽又有甜蝦又有三文魚;其中有一舊白色圓圓地個舊魚超好味呀,比起其它刺身更鮮甜,一定要試呀!不過如果啲飯同埋刺身凍啲就好啦,而家太熱呀,

1♥海膽魚生丼飯
價錢
:$6x
性價比:*****超級抵食呀!

2♥壽司併盤
價錢:$9X
味道:九十幾蚊有大約八舊壽司,五舊小卷同兩舊蛋;用料好足,啲壽司絕對唔係平料,又有海膽又有甜蝦又有三文魚;其中有一舊白色圓圓地個舊魚超好味呀,比起其它刺身更鮮甜,一定要試呀!不過如果啲飯同埋刺身凍啲就好啦,而家太熱呀,影響左成件事!
性價比:****都幾抵食呀!

3♥大隻版帶子壽司
價錢:$3X
味道:本身佢單叫帶子壽司佢就有兩款,一款係普通既就廿幾蚊,呢款係傳說中手掌咁大既超級版本就三十幾蚊。就係因為聽人介紹好正,先特登黎試既,的確好大粒,唔似平時食開既帶子刺身,比較腥味。同行既友人就好鐘意呢隻腥味,我就麻麻,不過我覺得點都值得試一次既!下次我就未必會再試!
性價比:***都唔錯呀!

4♥小食炸軟殼蟹
價錢:$4X

味道:最後叫左樣熱食炸軟殼蟹,幾特別既係佢有少少辣粉係上面,令個味道更加有層次,加埋日本沙律醬相當唔錯,不過唔算話好好好特別!
性價比:***都唔錯呀!

總結,我覺得呢間野相當抵食,絕對係平價食刺身丼飯之選!熱食就比較無咁出色,可以留肚食凍野!雖然地方比較偏遠,但食完都絕對覺得值得去呀!

2015-06-07
  • 壽司併盤、