2019-08-25 73 瀏覽
平時食粉麵飯多,假日自然會想放縱下,今個星期日經過北角一間新開小食店,見到有唔同款式嘅雞蛋仔,就買嚟試吓。剛到達睇餐牌,老闆娘好友笑容咁歡迎我哋,為我地介紹不同口味的雞蛋仔,細妹鍾意抹茶,我鍾意朱古力,所以揀咗一款抹茶朱古力雞蛋仔。我最怕太甜的雞蛋仔,雖然今次沒有叫少甜,但是甜度適中,朱古力味雖然不是很突出,不過有大量抹茶粉,為整個小食增添清香,而且粉漿調校得幾好,新鮮熱辣辣的這塊雞蛋仔外脆內軟,內裏保持濕潤軟綿綿,質素不錯。光顧小店,必定會順便買幾串魚蛋牛丸墨魚丸,特別欣賞這裏的墨魚丸,口感彈牙,而且又墨魚鮮味,不是用麵粉搓的次等貨,加埋辣醬放入口,很惹味😊👍🏽下次經過再光顧。