2020-10-11 105 瀏覽
本身計劃跟女朋友元朗行街之後隨便食的一間餐廳,見馬田路的主店很多好評就打電話預約,老闆電話回覆說只有分店有位,所以我就預約了一間比較小的分店。去到第一感覺是很小,但很乾淨,座位也很闊,大約有5-6個枱,一般兩個人食是很闊落,而餐具也很美感。點餐方面,老闆很推薦他的蠔,也介紹最好食的蠔比我跟女朋友,我點了一個餐是帶子跟豬鞍配甜品心太軟,另外叫了一個卡邦尼意粉跟6隻蠔(3款各2隻),但因為我揸車不能飲酒想叫一般飲料,但老闆說沒有soft drink(老闆當時好好人咁話比私人珍藏既可樂比我飲,我拒絕左😂)。食物方面,老闆很著重上餐次序,也會留意我們進食的速度而避免桌上太多食物前菜為牛油果帶子粟米片,味道帶酸,開胃,份量足夠,口感都十分有趣。分數8/10。生蠔叫左三款,全部都唔差,唔重鯹味,最左邊個種比較岩新手食,另外兩種重味d。分數8/10。意粉就好掛汁,個汁就做得好完美,無野可以彈,建議黎到一定要試卡邦尼,只係份量比較少,味道可以話無得彈。分數10/10。豬鞍就比較乾身,某幾個位比較乾,有另外上個類似紅酒汁同鹽,鹽就好咸唔建議點,汁就睇個人口味,個味唔洗點任何野都好味,應該就係個扒本身品質

豬鞍就比較乾身,某幾個位比較乾,有另外上個類似紅酒汁同鹽,鹽就好咸唔建議點,汁就睇個人口味,個味唔洗點任何野都好味,應該就係個扒本身品質好。(隔左兩日再去食豬鞍,係多汁既,幾講手神)分數:7/10。(第二次食:9/10分)

心太軟就無特別,會有個雪糕,唔太大驚喜,但都算好食個種,可能叫得野食多所以飽得濟,無點特別覺得出色。分數:7/10。

最後賣單就900幾,兩個人食叫埋生蠔差唔多,我覺得依個質素依個環境係值既,我會再黎,美中不足係無Soft drink,對於揸車既人可能要飲水,如果大家要試的話,記得訂位,本店我無試過,因為訂唔到,但西菁街個間都唔差,所以第一次試可以試西菁街個間,聽老闆講可以包場聚餐,我覺得都唔差,小型生日派對可以係到搞。

順帶一提,事後我第二次去,水準穩定發揮,豬鞍比之前仲好食,鯖魚刺身都試過唔差。建議大家真係去一次試下,唔好比咁有水準既店執笠。

(豬鞍心急得濟忘了拍照)
牛油果帶子粟米片
辣肉腸卡邦尼意粉