2017-02-26 79 瀏覽
今日再次出走元朗搵食,平時大多數人都會去又新街一帶覓食,不過元朗又點止咁少地方有好嘢食,是晚路過西菁街,呢邊比較多西餐廳,而且見到有一間環境舒適又有落地玻璃嘅西餐廳,於是決定入去試下。入到餐廳中間有一盞好大嘅水晶燈,感覺又Grand 又有情調。我地先order 咗2個set dinner 再升級加$45有一客'香蒜包糠焗扇貝' - 包糠焗得比較乾身,而且扇貝偏細,味道不過不失。餐湯是蘑菇湯-味道濃郁,整碗湯用上不同種類的蘑菇混合而成,香甜美味。主菜有'烤美國頂級肉眼扒配黑椒汁'牛扒medium rate ,生熟程度剛剛好,牛味濃郁,肉質鮮嫩。另一款主菜'燒加拿大黑毛豬鞍配芥末子蜜糖汁'豬鞍非常厚身而且份量十足,肉質粉嫩,味道鮮美,配上軟滑薯泥,相當滋味。最後叫咗一客法式焦糖燉蛋做結尾-燉蛋質地creamy , 蛋味唔太濃,香甜可口,而面層焦糖亦十分脆口。估唔到元朗都可以有咁好環境嘅西餐廳,下次要再試試其他菜式先。
主菜有'烤美國頂級肉眼扒配黑椒汁'
另一款主菜'燒加拿大黑毛豬鞍配芥末子蜜糖汁'