餐廳: 魚一壽司 (教育路)
資訊:

2021-07-20 296 瀏覽
滂沱大雨既今天, 為咗食餐好既我哋同事們無懼風雨來到魚一.  感恩兩層既餐廳座位頗多, 不用等位就安排在樓上雅座.  午市定食選擇多, 最後揀定壽司竹(炙燒), 喜歡佢全部都是炙燒食得較安心.  整個定食包括: (但無逐一影相)~ 三文魚麵豉湯:  剩下既三文魚邊不浪費, 加在麵豉湯與白蘿蔔及豆腐同煮即帶出鮮甜味, ~ 沙律菜配胡麻醬:  沙律菜新鮮, 配胡麻醬開胃~ 日式茶杯(碗)蒸: 因為用比碗高身既茶杯, 滑溜蒸蛋肉有冬菇/素翅/蟹柳~ 炙燒壽司: 三文魚2件/松葉蟹柳/熟蝦/加洲卷2件/鰻魚(穴子)/帶子/牛肉/左口魚, 不是簡單既炙燒, 是有加調味/香蔥/乾蒜粒, 每款都好夠味不用加Wasabi也可以.   欣賞鰻魚(穴子)肉質有些嚼口, 不會太軟, 另有較特別既左口魚入口即溶.   唯一是牛肉較遜色, 沒有燒牛肉香味.以午市$98不加一有這個套餐性價比頗高.
~ 沙律菜配胡麻醬:  沙律菜新鮮, 配胡麻醬開胃

以午市$98不加一有這個套餐性價比頗高.
壽司竹(炙燒)
題外話/補充資料: 希望餐廳留意, 未上枱既跟餐沙律菜放在bar枱最好用保鮮紙蓋著較衛生, 不要一兜兜在空氣中長時間暴露, 始終遇在疫情階段
2021-07-20
壽司竹(炙燒)