2024-02-25 84 瀏覽
日式鐵板係餐廳就食得多,主打外賣嘅店鋪就真係第一次試。位於元朗鳳攸北街嘅「鉄皇子小賣所」主打外賣鐵板,由於係小店,款式選擇唔多,但對於貪新鮮嘅我黎講,又點會唔試下呀。雖然係外賣店,但係我地都可以好似係餐廳咁欣賞廚師製作食物嘅過程,一樣可以打卡,等候過程中,廚師仲播住輕快嘅音樂,非常chill。鐵板牛肉沙律:牛肉有3大塊,肥瘦適中,煎過後表面金黃香脆,食落唔會太韌,配埋新鮮沙律菜以和風醬汁,非常開胃。鐵板鰻魚丼:原條鰻魚煎熟,接近全熟時再用火槍輕輕炙過表面,然後烹調醬汁,再淋上鰻魚上。鰻魚表皮香脆,魚肉嫩滑,配埋自家製醬汁以及粒粒分明嘅珍珠米,味道非常夾,相當充滿日式風味。日本一口牛粒:一口牛粒牛味香濃,肉質鮮嫩,配上特製燒汁,非常惹味。桔仔水:馬來西亞桔仔水唔係好多地方有,有番石榴同青檸味,雪凍後,用嚟配味道較濃嘅食物,入口非常清爽。
日式鐵板係餐廳就食得多,主打外賣嘅店鋪就真係第一次試。

鐵板牛肉沙律:

鐵板鰻魚丼:

日本一口牛粒:
一口牛粒牛味香濃,肉質鮮嫩,配上特製燒汁,非常惹味。

桔仔水:

外賣自取