2023-12-11 22 瀏覽
喺元朗同朋友食飯一個想食串燒,一個想食日本嘢,一個想食拉麵熟食,上網睇吓見到呢間餐廳發覺咩款式嘅嘢都有啲,種類選擇好多,應有盡有,可以不愧為元朗人嘅飯堂😀 好彩星期六夜晚6:00都仲有位,如果唔係晏少少都可能要等🥲🔎 牛肉壽喜燒連埋Gas爐咁樣一齊上,可以享受吓自己DIY嘅過程,牛肉份量好多,性價比非常唔錯,配上嘅娃娃菜同埋豆腐喺佢個壽喜燒汁之下食到舔舔脷🤓 🔎 南瓜天婦羅(4件)天婦羅即叫即炸,$36食到四嚿南瓜,食落去炸粉嘅比例唔算好多,邪惡得黎又帶啲健康,冇咁有罪惡感🫶🏻🔎 汁燒極上和牛拉麵佢啲牛唔係普通肥牛,而係類似牛肩肉嗰種質感,厚厚咁食落去又唔會韌,好爽口,面底煮落比較硬身,本身鍾意食硬少少,所以覺得個質感好好;另外佢有幾款湯底可以揀,我哋就叫咗地獄湯底,但係又可以少辣,辣嘅程度可以接受,鍾意食辣嘅朋友可以試吓叫普通辣味應該好過癮😃🔎 Corona Extra 利賓納+薑啤酒(330ml)食串燒梗係要飲凍野,呢個Corona飲落去加咗啲利賓納甜甜地,仲加咗啲薑絲喺杯嘢飲入面,飲落去甜甜地辣辣地好過癮🍻🔎 芒果沙冰+草莓醬+蘋果酒呢杯特飲就互相相對地甜啲,芒果沙冰同埋Some

🔎 牛肉壽喜燒

🔎 南瓜天婦羅(4件)

🔎 汁燒極上和牛拉麵

🔎 Corona Extra 利賓納+薑啤酒
(330ml)

🔎 芒果沙冰+草莓醬+蘋果酒
呢杯特飲就互相相對地甜啲,芒果沙冰同埋Somersby 出奇地都match,同辣嘢配合一流😗

🔎 燒扇貝 (芝士燒/ 蒜蓉燒)
蒜蓉味嗰個味道食落去更加濃郁,扇貝大大粒,食落去都冇咩冰鮮嘅味道😆

🔎 燒豬頸串1串
🔎 厚燒牛舌 1串
🔎 吉列蠔(4隻)(分享價)
燒物等嘅時間相對會可能耐少少,即叫即燒/炸,特別係個牛舌好出色,配埋啲檸檬汁同埋佢燒嘅醬料,少少酸味更加突出佢燒得岩岩好,食落去好爽口,高質推介🫶🏻 另外鍾意食炸蠔嘅一定要試吓,性價比都係十分之高,唔會話好多炸粉,蠔既size都算係咁😉🦪

🔎 火焰三文魚壽司🍣
太多嘢食揀都叫唔到好多壽司,試咗呢個火焰三文魚都唔錯,重點真係好抵食,元朗呢個價錢冇得輸🤨

📍野川拉麵の深燒食堂 (元朗)
元朗又新街40-48號榮豐大廈地下B號舖