餐廳: 永年士多 (寶城洋樓)
資訊:

今日小弟有空又聽說呢間野D車仔麵好出名, 所以今早決定來元朗考察一下。十二點四十分來到, 係附近都找了一會兒, 因為我只知大概位置, 行到路後正想問人時, 回頭一望就見到很多人排隊, 再看招牌就己經不用再問了。前面大概都有十五六人, 但坐位是足夠的, 很多空位。好先想想食什麼, 因為聽說明呢度伙記都幾兇, 果然差不到我時, 我聽到個男人都幾串, 佢講 "問那客仲有無其他, 無就下一個" ......點知到我時, 佢說下一位, 之後望住我 .... 因為我知佢問我, 我好快回應, 肥腸雙份, 油麵, 豬皮及通菜, 佢聽完說句好,今次好似很滿意我的回應, 感覺上都好似剪得很多給我, 之後我仲叫了中辣。回到位上我開始吃了, 因為有冷氣感覺都幾舒服。第一口嚐一口湯, 果然係唔錯既, 之後食了幾舊腸, 又真係幾入味同肥瘦剛好, 之後豬皮都勁入味, 平時我是很少要呢個的, 本應我是叫墨丸的, 不過行埋去時見到豬皮好深色, 我估到會好入味就決定轉章了, 又果然無估錯。至於個汁都幾辣但記通菜都幾好味但四個餸連一個麵總共$41, 仲要尊程來吃都幾貴, 但你問我如果行開呢邊又真係值得試下。
2012-08-06
  • 豬腸