2024-04-14 29 瀏覽
今日入到黎元朗試新野,點解話係試新野,專食窯燒雞同窯燒惹味骨,咁樣燒嘅雞都係第一次食,雞同骨係主食,另外仲有幾款小食去到時睇到地方吾大,佢地主要做外賣生意,但多人起上嚟 真係會一個位都冇嫁。我緊係叫左窯燒雞同惹味骨啦😎試哂兩款,唔好話我大食啊😂我嬲嫁窯燒雞~雞係用大磚瓦爐窯,呢個招牌雞真係好好食,皮燒得超脆,又多肉汁😋 食到雞胸骨位會有輕微嘅香草味,雞用迷迭香,香草醃製,將調味料打成碎汁,掛上風乾櫃風乾,最後放入窯內高溫燒。雞冇乜脂肪肥膏,食落好香口,任何部位都好嫩又滑,我都竟然會食雞胸肉😳惹味骨~燒排骨味濃,帶D甜味,骨會燒到好輕微燶,肉更加有焦香味,調味料做到入肉入骨,好入味仲叫左幾款小食,我自己最鍾意食泡椒魚皮、蕃茄仔同豬手。魚皮夠爽脆,仲要用我最鍾意嘅泡椒汁去調味,啲娃娃菜同魚皮一樣切到幼條,菜同魚皮一樣咁脆,好掂🥰豬手酸酸甜甜,凍食彈牙,天氣咁熱,真係好開胃。蕃茄仔,用桂花糖去漬,加入桂花多咗份清香,食落冰冰涼涼透心涼支持小店!大家去試吓啦

支持小店!大家去試吓啦