真係估唔到,元朗教育路都有間咁高水準嘅日本料理。星期四約咗幾個舊同學聚會,諗住試下新嘢,近近地行過來,點知有驚喜!首先一入 Bar 枱就見到兩位師傅正在預備食材,好講究,有片有真相,刀工都唔簡單呀!即場示範巧手刀工切白蘿蔔絲,要知道,高級日本料理蘿蔔絲應該粗細不一且有光澤。平時食魚生附帶嘅蘿蔔絲都大有學問!看起來不起眼,常被用來清口的蘿蔔絲,因用量頗大,為了應付需求,很多餐廳幾乎都選擇用機器取代手工切蘿蔔絲。但魔鬼藏在細節中,天澗居酒屋嘅師傅就會親手切,因為口感會特別爽脆清甜,所以如果你看到蘿蔔絲大小粗細不一又有光澤,那就是手工的作品。至於機器切的蘿蔔絲,首先它會很長,但口感軟爛,這是因為機器擠壓白蘿蔔導致湯汁大量釋出的結果。我哋好豪地試咗個鹿兒島A5和牛壽喜燒,本來我哋坐卡位,店員好好,話個位擺壽喜燒會太迫,安排咗我哋入日式包廂房,要除鞋入去坐塌塌咪嗰種,好 VIP 嘅感覺,平時應該要有最低消費先可以坐入去,今次我哋賺咗啦!有四大塊雪花和牛薄片,店員幫我哋燒,燒完浸蛋漿,入口即溶,好美味!之後有雜菇雜菜,再用啲汁撈飯,超正呀!

之後有雜菇雜菜,再用啲汁撈飯,超正呀!
鹿兒島A5和牛壽喜燒
西京銀雪魚御膳及京燒三文魚扒御膳