元朗有幾間出名嘅 Omakase,不過都係食壽司。個人認為魚係應該燒過先好食,刺身的話,只會食海膽同三文魚子。今次同朋友黎試下呢間,相比之下唔算好出名,起碼無上過咩大傳媒訪問,但係 OpenRice 差不多一致正評嘅鉄板焼きおまかせ。首先 book 枱要俾 HK$500 留位費,去到餐廳佢會現金俾返你。我哋預早兩個星期 book 咗星期六,店員建議 Omakase 由12點開始,估唔到一食就食到3.30pm都未走,真係好抵!成個 Teppanyaki 樣樣都好好味,AfterTaste 係剪片,先記得晒自己食過乜。數過總共有17道料理,由於 Omakase 係無餐牌,只係憑記憶列返出來。廚師板前有一邊煮一邊講解,但掛住拍片影相同趁熱食,都無用文字記低細節,所以只可以粗略作返個名留念 (但睇片可以睇到每道料理嘅精彩):1. 日式沙律 (係精緻好味嘅)2. 黑松露BB菇蒸蛋 (係鮮甜香滑嘅)3. 季節燒一夜干+小口白粥 (煎魚嘅鮮甜味道,香香脆脆,時間拿捏得恰到好處。廚師話要一口魚一口粥咁食,但我忍唔住食咗食晒條魚先!)4. 海藻三文魚子帶子(呢個睇片見到都好吸引,紫色花係食得,有啲香草味

1. 日式沙律 (係精緻好味嘅)
2. 黑松露BB菇蒸蛋 (係鮮甜香滑嘅)
3. 季節燒一夜干+小口白粥

4. 海藻三文魚子帶子
(呢個睇片見到都好吸引,紫色花係食得,有啲香草味,三文魚子我至愛,配海藻湯,加帶子,一小口又係鮮甜嘅味道)

5. 鮮活北寄貝鐵板燒
(又係一淡食晒,個汁又帶出鮮味)

6. 嫩蒸BB生蠔
(蒸到啱啱熟,既有生蠔嘅嫩滑口感,又唔會一陣生嘅海水味)

7. 連鱗炸金鯛
(魚鱗嗰邊炸到超級香脆,肉嗰邊又保持嫩滑,成舊都鮮甜美味)

8. 南非鮑魚鐵板燒配鮑魚肝濃醬
(鮑魚有口感有鮮味,最正係個鮑魚肝製嘅汁,廚師話鮑魚肝要另外買啲大嘅肝,專係用來整個汁,綠色傑撻撻,超級濃味。好想將個汁私有化,用來點其他嘢,或者餸飯就正!)

9. 禾稈草煙燻吞拿魚腦天 (絕頂好味)
呢個係我一生人食過最好味嘅一口魚肉,魚油香滑,入口即溶,原來呢個就係大名鼎鼎嘅腦天 (腦天即吞拿魚頭頂的肉,一條吞拿魚只得兩片,口感軟滑,筋少而脂肪多,魚味極濃,用作刺身壽司皆宜。) 睇片都會領略到嗰種火燒魚油嘅質感,呢一淡認真係回味無窮!

10. 蝦膏蝦汁炒越南大虎蝦
(廚師最拿手嘅,用返蝦膏來做個汁,炒返啲蝦肉,無比細緻,仲 fine 過西餐 fine dining,仲要喺你面前表演,所以呢個價錢真係好值!)

11. 煎鵝肝多士
(係預期中嘅煎鵝肝味道,咁平時都有成日食鵝肝,係好香好好味嘅!)

12. 美國牛肉粒鐵板燒
(廚師問我哋5成熟得唔得,我哋梗係最聽話架啦!但佢煎完出來應該超過5成熟,我幾鍾意,不過朋友話生少少好啲。各人口味唔同啦!)

13. 龍蝦頭鮮甜麵豉湯
(以為係一般嘅麵豉湯,但飲落特別鮮甜,廚師話加咗龍蝦入去,果然樣樣都係好味過平時!)

14. 日本高菜蛋黃沙律醬炒飯
(呢個飯睇片都好精彩,加好多料,好有心機炒到粒粒晶瑩,女士們怕太飽,佢會俾到份量不多,淺嘗美味。高菜同蛋黃沙律醬酸酸地,又唔會太漏,其實幾好味,所以個個都忍唔住食晒自己嗰碗!)

15. 櫻花蝦炒菜 (呢個就真係無乜特別,正常嘢)
16. 焦糖牛油多士
(睇片都見到有幾特別,廚師話呢個要當係甜品咁食。其實牛油沙糖多士係我哋以前英國 boarding school 嘅美食,估唔到咁多年後嘅 omakase 會見返 ^^,我梗係知好食啦!不過佢煎到咁香脆,再切條狀,砌靚上碟,仲更加好味,所以雖然邪惡但又係個個都食晒無剩!)

17. 開心果雪糕 (呢個綠色雪糕係幾香滑嘅)

成餐 HK$700 +10% 嘆足三個半鐘食啲咁精緻高質嘅食材真係物超所值,所以我好耐無寫 OpenRice 都要重出江湖介紹返!記得睇埋條片,有兩分鐘精華同8分鐘詳細片段,任君選擇。Highly Recommend!

傳說中嘅吞拿魚腦天
鮑魚肝濃汁配鮑魚鐵板燒