餐廳: The Jungle
資訊:

2024-04-08 24 瀏覽
27/3/2024📍The Jungle呢間係主要食尼泊爾菜嘅餐廳 入面嘅裝修幾有jungle 嘅feel🌴同埋東南亞風情😂氣氛都好熱鬧 適合幾個朋友係到食飯吹水但係就好逼 我地坐左係2張枱嘅中間👩🏻‍🦰坐左係入面卡位 每次出入都要人地企起身讓位Waiter 嘅態度都好好 服務速度好快我哋係前一晚係OpenRice book位 都仲未full⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯✨香料醬酥炸球 ($68)呢個炸波波係中空嘅 入面有薯蓉 粟米片 果仁等等 口感好豐富🤩然後中間有個凍嘅辣汁 俾你倒入去個炸波波一齊食個汁好重口味 倒少少入去就好啦 唔係就搶晒其他配料嘅味呢個小食嘅口感同味道都有驚喜 推薦!✨尼泊爾餃子 ($88)尼泊爾菜最出名嘅就係Momo呢個momo 都好出色 佢有得揀煎或蒸外皮比起中式餃子嘅厚dd蒸嘅momo外皮好嫩 就算係蒸嘅都好香😝煎嘅momo 就比較油 (其實似係炸)好重油香 中意食煎炸野嘅朋友一定要試下佢有得揀饀料 我哋揀咗雞肉 內餡好滿同結實食落雖然未到爆汁嘅level 但都好juicy👍🏻✨ 尼泊爾炒米通 ($48)呢道菜好特別 米通就係平時零食果種一舊舊嘅米
27/3/2024
📍The Jungle
氣氛都好熱鬧 適合幾個朋友係到食飯吹水
但係就好逼 我地坐左係2張枱嘅中間
👩🏻‍🦰坐左係入面卡位 每次出入都要人地企起身讓位
Waiter 嘅態度都好好 服務速度好快
我哋係前一晚係OpenRice book位 都仲未full
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
✨香料醬酥炸球 ($68)
然後中間有個凍嘅辣汁 俾你倒入去個炸波波一齊食
個汁好重口味 倒少少入去就好啦 唔係就搶晒其他配料嘅味
呢個小食嘅口感同味道都有驚喜 推薦!

✨尼泊爾餃子 ($88)
尼泊爾菜最出名嘅就係Momo
呢個momo 都好出色 佢有得揀煎或蒸
外皮比起中式餃子嘅厚dd
蒸嘅momo外皮好嫩 就算係蒸嘅都好香😝
煎嘅momo 就比較油 (其實似係炸)
好重油香 中意食煎炸野嘅朋友一定要試下

✨ 尼泊爾炒米通 ($48)
呢道菜好特別 米通就係平時零食果種一舊舊嘅米通 不過就拆開晒一粒粒
外脆 入面就係咬唔爛嘅冧 似紙皮 口感都幾有趣
味道酸酸辣辣 加咗好多香料落去炒 有少少唔係幾接受到陣香料味😕同埋都幾辣下🥵

✨煙薰牛肉乾 ($98)
又係好辣嘅一樣小食🥵 佢冇講錯 真係好乾好乾嘅牛肉 食得佢真係預咗會sip 牙😂
牛肉乾好香煙薰味 唧埋檸檬落去
連埋啲汁食落都係酸酸辣辣咁

✨米布甸 ($68)
食完上面兩樣咁辣嘅野 好想食翻啲甜野嚟解辣 最後就嗌咗呢個甜品
本身以為係凍嘅先嗌 點知係熱嘅😂
食落好似麥皮 有啲煮爛咗嘅米粒 好香奶味又唔會過甜 出奇哋好食😋
呢個甜品要煮15分鐘 想食就記得早啲order

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
我哋兩個人總共食咗~$400 (連加一)
撇除其中兩樣小食太辣之外(👩🏻‍🦰係食辣方面比較廢) 整體嚟講都係好食嘅 呢個價錢試到尼泊爾嘅特色菜 都算係咁啦😌

推薦指數🌟:3/5
📍佐敦廟街273-275號寶發大廈地下3號舖