2015-10-27 1063 瀏覽
朋友自外國返來,好掛住亞洲美食,尤其是豐富菜式及風味的泰國菜。一直以來對黃珍珍印象不錯,今次都打算再來幫襯,中午打電話book咗檯,二人晚餐。個位置都近之前佐敦分店,不過裝修就新凈好多,又寬闊,又高級左D。七點幾到,大概2成客人,好多張大檯,不過近8點之後好快full。。。打開menu,樣樣嘢都想叫添,不過得兩個胃,都喺要取捨~主食好早來到,喺泰式炒粉,超大份量。金邊粉一向喺我的最愛,條粉細細幼幼,一D都唔油膩,味道好濃,卻唔會好咸,反而有小小甜香,我好快食咗兩碗!泰式生蝦刺身又喺我去襯泰國餐廳必食。今次又來,果然夠酸夠辣夠爽!一入口就喺驚人酸辣汁衝擊味蕾,未幾就咀嚼到超新鮮滑嫩嘅蝦身,好似食緊日本壽司。廚師貼心俾咗D涼瓜片可以平復下味覺,不過我又喺連續食咗三件,這種刺激完全不能自拔!喺新加坡期間最鐘意食沙爹,今次終於俾我搵到可以相匹敵嘅好嘢。朋友一試邊大呼贊到唔朋友。我試咗豬肉先,醬汁一流,豬肉都肥瘦相間,口感豐富,少少肥油香味溢出,完全無燒烤果種乾身感,好似食緊豬頸肉~ 雞肉都好食,牛肉我最後食,不知是因為冷氣太勁吹乾or本身就喺咁,覺得稍遜色。(插曲是過程之中冷氣愈來愈大,對住個

打開menu,樣樣嘢都想叫添,不過得兩個胃,都喺要取捨~
泰式炒粉
泰式生蝦刺身又喺我去襯泰國餐廳必食。今次又來,果然夠酸夠辣夠爽!一入口就喺驚人酸辣汁衝擊味蕾,未幾就咀嚼到超新鮮滑嫩嘅蝦身,好似食緊日本壽司廚師貼心俾咗D涼瓜片可以平復下味覺,不過我又喺連續食咗三件,這種刺激完全不能自拔!
腌生蝦刺身
喺新加坡期間最鐘意食沙爹,今次終於俾我搵到可以相匹敵嘅好嘢。朋友一試邊大呼贊到唔朋友。我試咗豬肉先,醬汁一流,豬肉都肥瘦相間,口感豐富,少少肥油香味溢出,完全無燒烤果種乾身感,好似食緊豬頸肉~ 雞肉都好食,牛肉我最後食,不知是因為冷氣太勁吹乾or本身就喺咁,覺得稍遜色。(插曲是過程之中冷氣愈來愈大,對住個頭頂吹,影響食物溫度,是果餐最打折扣嘅地方。。。。)
沙爹拼盤半打
主角來到!來之前睇食評都話必點!果然超大一盆咖喱蟹!好肥好肥嘅蟹肉~完全可以單嗌一個餸食到飽!最贊喺咖喱汁,完全唔辣,裡面有大量洋蔥,蔥段,豈能不甜香,用D綿密嘅醬汁撈白飯都可以食到
乾乾淨淨!不過實在太多,2個人完全應付唔到,最後都凈返好多,sigh。。。。4個人食會啱D
咖喱蟹
最後喺甜品環節,一心掛住泰國大芒果,所以叫咗芒果黑糯米。可惜之前食太飽,handle唔到咁大份黑白糯米。朋友就話唔喺太鐘意個糯米喺熱,同埋無的俾人選擇凍點熱,可能之前食慣凍甜品,所以有D愕然。不過芒果就好甜,滿意!
芒果黑糯米
最後買單有8折優惠,兩個人都700唔到,一定會再來幫襯!

題外話/補充資料: 喺黃珍珍網站上面有優惠券可以print出來用,都幾抵!另外個冷氣就真喺頂唔順,對住個人或者菜都喺唔好嘅體驗,不過同D姐姐講咗之後有所調節~~~
2015-10-26
泰式炒粉