原來佐敦有間舊式餐室「 馬華餐廳 」❁據聞喺 新加坡菜🇸🇬招牌海南雞飯🐔 咖哩🥘但我嚟講最~~~~~~出色喺扒餐🥩🥰(其實我喺抱住私心🙈為鐵板餐衝着而來)價錢相當親民🫶🏻 又大碟夾抵食但就算正值晚市時段😯入座率都頗低⁡停留70年代復古裝潢 💃🏻🪩🕺🏻 線條粗獷🟤🟢🔴🟠大膽鮮明用色🔴⚪️🟢🟡應該有五十年歷史🤔🤔整間餐廳一件一物充滿歲月痕跡 ❁☝🏾懷舊☝🏼唔代表破舊!翻新過嘅橙黃色真皮櫈🧡仍充滿彈性又無限制用餐時間😌🧡 💛 🧡用餐體驗相當舒適💛 🧡 💛⁡💭 💭聽住👩🏻‍🦰細說想當年💭 💭:呢類餐廳周圍都有,好似依家啲茶餐廳一樣普遍,但絕對喺奢侈嘅消費💸,細個時屋企好窮,極少外出用餐,有得入去鋸扒已經叫好犀利喇,奢侈Level差唔多同我哋依家去outback~酒店自助餐之間…💭⁡🥩 大蝦拼牛仔柳 ❁精選晚餐❁ $85-· · · 配 洋葱汁🧅 羅宋湯、水果沙律· · · 👩🏻‍🦰話「 你一定要show俾其他人睇到我隻大蝦🍤幾大隻😤😤 」所又棟起比我打咭🤣太可愛吧~· · ·羅宋湯夠熱騰騰,酸酸甜甜味道濃郁,唯獨美中不足係太多紅蘿蔔🤯每一啖都好明顯紅蘿蔔味 (🥵我成世人最憎就喺🥕)· · · 水

原來佐敦有間舊式餐室「 馬華餐廳 」❁
據聞喺 新加坡菜🇸🇬招牌海南雞飯🐔 咖哩🥘
但我嚟講最~~~~~~出色喺扒餐🥩🥰
(其實我喺抱住私心🙈為鐵板餐衝着而來)
價錢相當親民🫶🏻 又大碟夾抵食
但就算正值晚市時段😯入座率都頗低

停留70年代復古裝潢 💃🏻🪩🕺🏻 線條粗獷
🟤🟢🔴🟠大膽鮮明用色🔴⚪️🟢🟡
應該有五十年歷史🤔🤔
整間餐廳一件一物充滿歲月痕跡 ❁
☝🏾懷舊☝🏼唔代表破舊!
翻新過嘅橙黃色真皮櫈🧡仍充滿彈性
又無限制用餐時間😌
🧡 💛 🧡用餐體驗相當舒適💛 🧡 💛

💭 💭聽住👩🏻‍🦰細說想當年💭 💭:

🥩 大蝦拼牛仔柳 ❁精選晚餐❁ $85-
· · · 配 洋葱汁🧅 羅宋湯、水果沙律
· · · 水果沙律🥗 薯仔、青瓜、粉蘋果、紅蘿蔔🥕 配稀稀沙律醬,稀都好嘅🫢由於份量太多,唔會覺得太快膩
· · · 出街鋸扒 🥩 點都會被鬆肉粉”那”過,尤其茶餐廳為肉質更快軟嫩,會落大量”那”到無晒牛肉味,但馬華比我預期輕手 🤎 只有少許鬆肉粉味,但以呢個價錢.. 呢個質素.. 🥩質感軟腍嫩滑真心過得去!算喺咁㗎喇~🤎🧡🤎🤎

🥩 什扒餐 ❁特別介紹扒餐❁ $102-
· · · 配 蒜蓉汁🧄(唔夠蒜蓉香) 羅宋湯、加意粉+8-
· · · 一次過滿足我多個貪心願望 😆 火腿 豬扒🐷 牛扒 🐮雞扒🐔 全部大大塊,本身已基本醃過,唔落蒜蓉汁都夠味,軟腍唔韌,少許鬆肉粉味;雞翼 腸仔 薯條🍟 本身油炸過;底下椰菜吸曬醬汁,絕對邪惡😈但我好鍾意👾💜 💜 💜
· · · 茄汁意粉🍝微酸甜甜,味道清新,爽口彈牙👾無負擔😳喺舊式快餐店味道

2024-01-15