2020-10-09 1156 瀏覽
最近疫情關係下,好多時都會留係屋企煮飯或者叫外賣,通常外賣我都會選擇一d可以放得長時間而唔會變得難食嘅食物,例如飯類或粥品,好少會選擇湯麵類,因為多數外賣番去d麵都會淋曬,好難食。經朋友介紹話呢間金鶴拉麵外賣番到去d麵都仲係好煙韌好好食,咁就去試下外賣,最重要係佢地外賣仲係有85折,好多餐廳外賣都已經冇折扣啦👍。呢間金鶴拉麵店外賣拉麵會將湯和麵分開放,所以番到屋企就可以直接將湯倒落去個麵食。如果湯凍咗,可以用微波爐翻熱,超方便。今次就點了一個極濃.雞白湯拉麵。呢個湯底係用日本赤雞熬煮而成,湯底質感非常濃稠,伴有陣陣濃郁雞湯香味,湯色呈奶白,表面有層雞膠質,飲落去口感滑順唔似味精雞湯。呢碗拉麵配料有日本赤雞胸、豚肉片、溏心蛋等,味道豐富,而且拉麵質感的確非常煙韌。👍將白雞湯直接倒落拉麵上,放上紫菜片就可以即時享用。另外叫了一個日式厚切雞胸飯,呢個雞胸肉係用慢煮來烹調,低溫烹煮好處就係唔怕高溫破壞雞肉的蛋白質,仲可以鎖住肉汁。 所以呢個雞胸肉非常嫩滑,而且又唔乾身仲有好重雞肉香味,juicy 👍雞胸份量超多,表面灑上芝麻和黑胡椒非常美味。全日外賣自取都有85折👏🏻👏🏻👏🏻

將白雞湯直接倒落拉麵上,放上紫菜片就可以即時享用。

雞胸份量超多,表面灑上芝麻和黑胡椒非常美味。

全日外賣自取都有85折👏🏻👏🏻👏🏻

2020-10-03
15 分鐘 (外賣自取)