2021-02-15 678 瀏覽
-••••••••••••••••••••••••••••••🇰🇷星星 Pho Cha (佐敦)📍地址:佐敦文英街18號文英樓地下☎️電話:26872128⏰營業時間:11:00-01:00🙈首先佢個前菜認真麻麻,豆芽同菠菜都叫做正常,但泡菜太酸、唔爽,最難食係個唔知蘿蔔定乜黎,勁腍,口感十分古怪,同埋個茄子都無乜特別🤭海鮮大醬湯🍛大醬湯既料都算係多,無乜特別材料,都係平時啲大葱、辣椒、金菇、豆腐,仲有跟飯,豆腐量都幾多,通常食大醬湯豆腐都係得兩、三舊,同埋佢係用硬身少少既豆腐,平時食既大醬湯好似都係用嫩豆腐,跟住海鮮就係啲好細既八爪魚仔同蝦肉,有幾隻蜆,質素普通,反而個湯係幾好飲既,大醬味都幾濃同香。五花肉紫菜包飯🍚紫菜包飯都幾大份,有9件大大件,餡料十分足,甘荀、青瓜、腌蘿蔔、蛋、蟹柳、腸仔、生菜、辣椒仲有燒五花肉。份量大,但賣相麻麻,呢張相已經係佢地員工拎入去執過再出,一開頭上果陣係散哂😅味道中等,五花肉比例少,食落得少少五花肉香味,所以我覺得下次可以試下佢地其他口味既紫菜包飯。韓式米腸🇰🇷呢樣韓國特色食物真係未必個個岩食,唔鍾意既人可能會覺得腥同核突,鍾意既人(例如我🤣)就會覺得
🇰🇷星星 Pho Cha (佐敦)
📍地址:佐敦文英街18號文英樓地下

五花肉紫菜包飯

五花肉紫菜包飯🍚

韓式米腸

韓式米腸🇰🇷
呢樣韓國特色食物真係未必個個岩食,唔鍾意既人可能會覺得腥同核突,鍾意既人(例如我🤣)就會覺得好香。呢間既米腸有啲過腍,可能蒸既時間耐,而且味道較平時既米腸淡,不過佢都有跟辣椒粉同鹽,點完會比較好食。其實韓式米腸係主要原料係豬血同冬粉塞入豬小腸,食法好多樣,有就咁蒸、有加埋炒年糕食、有啲會加其他食材一齊炒、有啲會用黎煮泡飯食。如果未食過又想試既朋友,第一次食唔建議揀清蒸,未必個個都接受到果隻味道😝

🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷🇰🇷

呢間韓國餐廳我個人覺得味道中等啦,而坐位距離就比較窄,但勝在價錢比好多韓國餐廳算實惠,份量又都幾足,而且菜式都幾多樣,我見佢仲有啲set,乜都有啲,價錢都幾公道,下次大家經過不妨去試下,但如果星期六、日記得早啲去等位啊,因為都幾多人,同埋佢地好似有得book位的👍🏾

海鮮大醬湯