2012-08-25 1437 瀏覽
昨天跟友人往新明記火鍋,之前跟友人都未有聽過,係友人上OPENRICE找出來,好多好評,所以就試下. 不過真的好難找,地圖指示不大清楚,要用電話的導航先找到.之前已經BOOK了枱,所以去到都唔駛等. 場面都記擠迫,枱與枱之間係好近,門口都擺門枱,仲要不停有人等位…………..叫了兩個湯底(番茄薯仔豬骨煲,同埋豬骨煲)有大,細分,我地叫了細煲都不細,而且裏面真的好多料,豬骨,雞腳…….而且味道好濃另外叫了以下火煱料手切牛肉- 紋路均勻,肉味好濃,不是入口即溶個種,已係好鬆化同有口感的(叫了2大碟)手打丸: 墨魚膠/蝦膠,4寶丸,黑椒豬肉丸,牛丸, 好彈牙,有肉味,我不漏都唔食豬肉丸,但係呢到D真的好有肉味,只係黑椒太辣,其中墨魚丸好咸,要改善鮫子: 魚皮鮫,西洋菜鮫,什鮫….皮薄肉質好鮮,好多鮫裏面都加了不同的爽口配料,食落不會漏的感覺脆肉鯇魚半條-好新鮮,而且幾底,幾大碟牛爽肉: 第一次食,不大接受,此食牛油,不過幾得意炸魚皮:鬆化,OK貴花耗-好爽,好鮮甜黑栢葉-好大塊,好爽魚泡-OK新鮮豬潤,豬腰-豬潤係超級黃沙潤,豬腰有不會有味,好有驚喜竹生- 一般OK此間火鍋店,我明白為何食評咁

另外叫了以下火煱料

只係黑椒太辣,其中墨魚丸好咸,要改善

脆肉鯇魚半條-好新鮮,而且幾底,幾大碟

牛爽肉: 第一次食,不大接受,此食牛油,不過幾得意

炸魚皮:鬆化,OK
貴花耗-好爽,好鮮甜

黑栢葉-好大塊,好爽

魚泡-OK新鮮
豬潤,豬腰-豬潤係超級黃沙潤,豬腰有不會有味,好有驚喜

竹生- 一般OK

此間火鍋店,我明白為何食評咁好, 1是食材新鮮,2是份量足夠, 3是價錢合理, 招呼OK啦,因為真的好忙,不會怪他們的. 雖然對我來說,不太就腳,但係食物質素咁高,我一定會再來的
2012-08-24
  • 手切牛肉