2014-09-14 1707 瀏覽
很久沒寫OPENRICE了, 近日有很多人生大事在做, 再加上沒有電腦可用, 所以都沒在寫OPENRICE. 手上的食評累積了很多, 現在終於都再繼續寫食評了. (希望OR的編輯唔好因為呢句而REJECT食評啦)2014年多個人生大事之一, 就係再轉行, 由以前既船務文員, 轉變作醫院內工作, 工作地方都不同了, 所以食野既地方都唔同左啦~~  正當第一日返工, 在附近找美食時, 就再發現之前食過既拉麵店,巨一麵堂, 就令我想起之前食大大碗黑媽媽的麵的時候的美味, 所以再來食一次 **有興趣既朋友, 可以SEARCH返我係2013年10月31日寫的食評, 或者http://www.openrice.com/gourmet/reviews.htm?userid=454159&page=2今次入去,發覺有好多野都唔同左, 內裝唔同左, 人(好似)唔同左..... 餐牌都唔同左, 仲有D麵都唔同左, 之前食過既麵無左......可選既野小左, 有點失落....(連我上次寫食評既木牌未都無埋) , 不過反而有我一直喜歡食既麵味湯底拉麵, 一於就來一個"巨"牛舌蔥花鹽味啦麵不是說店舖呃人, 不
(希望OR的編輯唔好因為呢句而REJECT食評啦)

''巨''牛舌拉麵(鹽味湯底)
不是說店舖呃人, 不過最初見到個"巨"字, 真的有點期待出來的牛舌, 會有如厚切午餐肉一樣的厚度. 可是事與願違呢.

味道方面鹽味湯底很清爽, 不會濃得令舌頭有怪感覺的地步, 可是對於一向食慣濃味的本牛來說, 這湯實在有點太清了, 有如喝水的感覺. 之前其他店中喝的鹽味湯底, 喝起來會有海的感覺, 這個湯麵, 沒有.
老實說, 牛舌味道還不錯的,棉棉的牛舌, 很輕易就咬斷, 啃的時候牛舌濃郁的味道就會傳入自己的舌頭中, 好食, 可是薄薄的"巨"牛舌總令我覺得啃起來有不滿足的感覺, 如果希望品嚐牛舌的好味道, 建議直接點厚切牛舌還好!

之前第一次來的時候, 比到我驚喜, 可是重遊舊地的結果是這麼的令人失望, 可惜.....

2014-07-11