2014-07-16 2534 瀏覽
宏抹茶甜品套餐抹茶雪糕拿破侖用拿破侖餅上下夾住綠茶雪糕,抹茶雪糕非常有茶味而且唔算太甜,可惜拿破侖唔夠鬆脆,亦都好難切開,成淡放入口又太凍,有d摎攪。抹茶小蛋卷此店既鎮店之寶真係特別唔同,綠茶味既瑞士卷襯配抹茶忌廉。瑞士卷味既味道濃郁,而且有好香蛋味,加上滑滑既綠茶忌廉整體配搭十分和諧。法式抹茶馬卡隆外表不錯,抹茶味豐富。可惜都係脫離唔到馬卡隆太甜既味道。京都宇治抹茶配白玉丸子北海道3.7牛奶布甸將紅豆蓉放在牛奶布甸上,外表平凡但係味道不俗。3.7果種特濃牛奶既味道好突出,不過可能係凝固用既粉用得太多,變左有d似啫喱既感覺。雖然全部都係抹茶味道既甜品,但係又唔同既口感同甜度令整個套餐既配搭好平衡。士多啤梨小蛋糕新鮮既牛奶忌廉為蛋糕帶來香滑既口味配合豐富蛋味既瑞士卷味已經讓人非常滿足。士多啤梨在這個甜品擔當了重要既角色,酸酸甜甜既味道同士多啤梨既口感讓滯口既忌廉蛋糕帶來清新既感覺,而且士多啤梨既甜品居然可以越過忌廉既甜到達舌尖,一定用到高品質既士多啤梨先做到(原來叫做世界首創密閉室內無塵栽培草莓。。。)斯里蘭卡紅茶 orange pekoe Orange pekoe係紅茶品質最高既稱號,

抹茶甜品套餐

抹茶雪糕拿破侖

抹茶小蛋卷

法式抹茶馬卡隆
外表不錯,抹茶味豐富。可惜都係脫離唔到馬卡隆太甜既味道。

京都宇治抹茶配白玉丸子

北海道3.7牛奶布甸

士多啤梨小蛋糕

斯里蘭卡紅茶 orange pekoe
Orange pekoe係紅茶品質最高既稱號,雖然唔係好識,但係有除左好香既紅茶品之外仲有一種幽幽既甜味。