又到月尾喇,今日同另一半放左日假,朝早處理完一啲大事後不經不覺都到下晝,一如以往諗住喺佐敦附近搵啲嘢食,食完嘢就行返去九龍站,估唔到11月天氣都仲係咁熱...。行到熱熱地諗住搵一間坐得舒舒服服嘅地方食個下午茶Chill下,行到佐敦道見到除咗平之前食開嘅餐廳外發現又多咗一間新開嘅冰室,見到佢個門面好有懷舊感覺,而且望入去都真係有八、九十年代嘅味道,最重要係見到下午茶餐牌一啲都唔貴喎,咁我哋兩個都不約而同行入去,雖然呢的時間無中午咁多人但入面都座無虛席,我哋揀咗個舒服涼爽嘅座位再睇下有咩嘢食。佢個餐牌款式種類都非常之多,       不過吸引到我眼球嘅就係貼咗喺舖頭入面嘅招牌菜,例如乾炒牛河、招牌西多士等等都幾吸引,而且性價比極高。最後我哋兩個每人一份下午茶,我就食招牌乾炒牛河而另一半就食炸雞髀配薯條,正當點飲品時發現其他顧客都飲緊特飲,仲係我出面都好少見嘅奶茶紅豆冰!!! 我倆去日本都必試當地嘅紅豆,咁呢度都有當然要試下啦。呢個地方環境都非常舒適,除咗懷舊之外座位都好寬敞。等咗大約十幾分鐘,食品開始上枱啦~ 上枱啦~ 首先就係兩杯特飲,奶茶紅豆冰同普通紅豆冰,由於我比較鍾愛奶茶所以第一時
,我哋揀咗個舒服涼爽嘅座位再睇下有咩嘢食。
佢個餐牌款式種類都非常之多,

而另一半就食炸雞髀配薯條
奶茶紅豆冰、紅豆冰
。呢個地方環境都非常舒適,除咗懷舊之外座位都好寬敞。等咗大約十幾分鐘,食品開始上枱啦~ 上枱啦~ 首先就係兩杯特飲,奶茶紅豆冰同普通紅豆冰,由於我比較鍾愛奶茶所以第一時間攪勻後飲啖落肚
奶茶紅豆冰
,真係好透心涼而且仲好有驚喜,佢嘅紅豆煮得好爛,入口時都有好香甜嘅紅豆味質感非常好,再配合奶茶香濃味道非常之夾。另一杯普通紅豆冰睇佢嘅賣相亦唔差
紅豆冰
,椰奶再加紅豆冰質感亦都好滿意。到主打招牌乾炒牛河都上枱
招牌乾炒牛河
,第一時間俾佢吸引嘅唔係個賣相而係聞到好香,睇落好有鑊氣,雖然下午茶但係份量都好大,入面嘅配料都係同港式嘅差唔多,不過最令人欣賞係炒得好靚唔會有多餘嘅油份,而且牛肉亦非常多。我急不及待試佢嘅牛肉,好有牛味而且肉質好有咬口
招牌乾炒牛河
,絕對無俾醃料乸到無晒牛味,質感一流。再試埋佢嘅河粉,每一條都好分明好新鮮
招牌乾炒牛河
,條條都有煙韌度證明唔會擺得過耐而散晒,佢成碟都炒得好香口,認真一流。當然配合埋佢嘅辣椒醬,味道會再提升一個層次啦。到炸雞髀配薯條
香脆炸雞髀配薯條
,薯條係波浪薯條,口感一定俾M記嗰啲好食好多,而且好香脆好有薯味,不過重點當然係佢呢個炸雞髀,由於即叫即炸所以皮脆肉嫩好燙口,另一半比較斯文所以用刀叉食,見佢切出嚟雞肉油脂滿溢,熱辣辣之餘再加埋佢嘅伴碟蔬菜健康又美觀,賣相好吸引。
食完埋單兩個人平均都係$50蚊,係呢一區有呢一個質素同埋性價比咁高嘅都真係買少見少而且仲要新開嘅,而且佢餐牌晚餐啲小菜亦都好吸引,下次放工要試埋佢嘅晚餐,正~~~
2023-10-31
奶茶紅豆冰、紅豆冰