2014-08-22 545 瀏覽
經過呢間外賣店已就嚟十點,見店員開始清理就問一問收工未啦?其中一個店員邊整理食材邊用悔氣語氣答"未",期間完全無望過客人 俾人感覺好似好唔友善!我開始問佢野,例如邊d套餐可以加$21轉12吋潛艇,佢答我只有散叫可以,我諗咗一陣就嗌要乜果時咁啱有其他客人問野喎,佢叫我等等……隔咗唔知幾耐我突然聽到另一個店員喺度叫"要咩呀",冇人應佢我先知原來係嗌緊我?我完全feel唔到佢指我,因為當時並唔係得我一個客亦唔係排緊隊,咁佢又冇稱呼又冇走埋嚟嘅情況下,點解會覺得客人係知嗌緊佢?我當時聽到佢叫兩次先問係咪到我,佢話"咪問你要乜囉",我呢個時候都冇乜野,之后先對佢嘅行為有所不滿!就係當佢拎咗兩個6吋白麵包出嚟準備整果時,我明明話要12吋架喎,以為佢搞錯就再問吓佢啦,佢話"呢個咪12吋囉",我話"乜唔係一條長架咩",佢都係話"係咁樣兩個架,好擺d",我當時都一頭霧水,而我朋友開始有d火火地,話"咁嗌得12吋就梗係要一條過啦,你咁樣我不如買兩個6吋啦",個店員都用高聲調話"你要一條咪俾一條你囉" 呢個時候店長就埋嚟幫手,冇問我哋咩事,只係見佢哋交頭接耳,以為我哋嘈買一送一,之前一直冇店員表示過,亦
呢個時候店長就埋嚟幫手,冇問我哋咩事,只係見佢哋交頭接耳,以為我哋嘈買一送一,之前一直冇店員表示過,亦唔見有宣傳,原來星期二晚有,個店長講起我先知,加多$3.8有汽水&兩塊曲奇。因為遇著個咁無禮貌嘅店員,都冇咩心情慢慢揀配菜喇,加上冇問可以揀幾種就隨便揀咗生菜同青瓜。其實我真係唔明點解當時唔問一問客人先就直接俾切開咗嘅包?仲要咁理直氣壯!而揀配菜時,係咪可以主動d同客人講揀幾多種呀?整體嚟講,呢間分店好趕客,唔係因為想試吓已經一早走咗,下次唔會幫襯佢!
2014-08-19
10 分鐘 (外賣送餐)