2015-08-09 1542 瀏覽
放假日都大早起身,喺旺角唱完K-Lunch,再去長沙灣交收,尾站就去九龍灣陪朋友Body Check,晚飯就自然係九龍灣搵食。為免晚飯時間多人,所以我地早早5:30pm就去開餐,目標就係School Food,啱晒~呢間我未食過,可以試新野,正......問口店員好清楚講明用餐時間係75mins,冇問題先入去坐低,由於時間尚早,客人唔算多,大概三、四成滿,加上枱與枱之間唔會好迫,都叫做坐得舒服。睇左陣Menu,有人已經自動發板要點烏卒卒、廚師卡邦尼年糕,我都未知咩黎,冇所謂啦~咁反而仲有驚喜。先黎既烏卒卒,原來係墨魚汁飯卷,有2條一共14件,一啖一件,Size啱啱好,飯粒唔會鬆散,筷子夾起冇難度。黑咪蚊既飯卷,驟眼望只係見到米飯、墨魚,點知咬落仲多左份口感,原來係有泡菜。飯粒,煙韌分明,唔會一pat pat,墨魚煮得剛剛好,一咬就開,但不失墨魚既質感,而個汁甜甜地相當好味,但亦因為呢個汁,反而食唔出泡菜既微辣,但總括黎講,呢個值得推介。之後送到既係卡邦尼年糕,一如其名,咪就係卡邦尼汁煮年糕,朋友話呢個超好味,奶黃色既醬汁既加上煙肉香草做點綴,賣相都叫做吸引,不過呢款卡邦尼汁唔係杰撻撻個

烏卒卒
飯粒清楚分明
之後送到既係卡邦尼年糕,一如其名,咪就係卡邦尼汁煮年糕,朋友話呢個超好味,奶黃色既醬汁既加上煙肉香草做點綴,賣相都叫做吸引,不過呢款卡邦尼汁唔係杰撻撻個種,而係啱啱好可以掛落食物度,香濃creamy得黎唔會好漏,唔錯.....

但另一主角年糕就麻麻地,雖然唔稱得上硬,但我覺得可以煮諗少少會更好,配上煙肉、洋蔥、粉絲,撈汁食最好。

個汁真係唔錯,但我就覺得配上年糕不算太夾,因為年糕難煮得入味,所以只係得年糕表面有掛汁,內裡都係冇味,亦食唔到米香,如果配上其他主食可能會好D。
廚師卡邦尼年糕
配料都相當豐富
密密食密密食,發覺都唔係好夠,所以我地就嗌多個水冷麵,炎夏間既一個消暑涼品,店員會問我地要唔要剪開麵條,當然剪啦,方便夾嘛~

酸酸既湯汁加上碎冰,相當透心涼,再將碗底既辣醬撈衡,酸辣涼一下子感受晒,麵條屬於幼身,食落煙煙韌韌又唔糊口,再配上青瓜絲同薄薄既梨片,酸辣冰爽一下子感受晒,正。
水冷麵
Overall所有食物都好味,賣相都幾好,隻碟就夠大,不過份量真係唔多,我地清晒枱面野食再坐多陣都冇俾人趕埋單,75mins既用膳時間,如果人多想食多少少野都未必夠,但我地人少少就啱啱好。
2015-08-01