餐廳: 牛角日本燒肉專門店 (德福廣場2期)
資訊:

餐廳: 牛角日本燒肉專門店 (德福廣場2期)
資訊:

2011-04-13 336 瀏覽
Honey一向鍾情日式燒肉,知道又有過江龍新店,其他人貪新鮮的熱情稍為退卻之後,當然要去試一試啦。一早都已經知道牛角係人龍店。早幾日打電話訂位,已經話BOOKING去到十月(我重意為自己聽錯)。冇得訂位唯有WALK-IN,星期五一收工就飛撲去德福。下午五點八到,已經有長長的人龍等入座/拎籌。不料,頭輪入唔到,要等第二輪的第二張細檯,入座時已經係七時半了。終於可以坐低,見呢期用東亞信用卡有優惠,就試個二人套餐先來牛角沙律,個麻醬幾好味。幾清新。OK啦。豆腐ok,不過我唔係太接受生雞蛋作醬汁。好在隻雞蛋都幾靚,冇鯹味。我地兩公婆都係洋蔥怪,雖然服務員話洋蔥易燶,我地點了露笋及洋蔥。掃上醬汁放在爐邊慢慢燒,都幾好味。如果燒得耐,洋蔥的辛辣味退卻而變成甜甜地腍腍地,加埋醬汁燒,水份得以保存,唔錯。露笋就冇乜特別。可能我係飯筒,碗飯有少少醬汁,加些少海苔及蔥花,淨食都好好食,未有燒肉送飯就已經食哂。OK。燒完之後錫紙都係魚油,不過魚肉都唔覺嚡口。至於一眾主角燒肉,就有勞Honey炮製,不要讓我暴殄天物。 網燒一口牛香蔥牛舌,好薄,燒一燒反一反就食得豬頸肉上級牛肋肉腹胸肉 包4杯$39或以下的飲品

,入座時已經係七時半了

終於可以坐低,見呢期用東亞信用卡有優惠,就試個二人套餐
牛角沙律
先來牛角沙律,個麻醬幾好味。幾清新。
泡菜盛合
OK啦。
王樣豆腐
野菜盛合
牛角飯
鹽味鮭魚
OK。燒完之後錫紙都係魚油,不過魚肉都唔覺嚡口。

至於一眾主角燒肉,就有勞Honey炮製,不要讓我暴殄天物。
香蔥牛舌
香蔥牛舌,好薄,燒一燒反一反就食得
包4杯$39或以下的飲品

原價$695,東亞信用卡特價$348。算係抵食。服務方面,感覺唔多夠人手,要搵好耐先見個服務員行過。

總算又試完一間中高檔食肆,呢個價錢,算係物有所值冇令人失望。整體而言,和光的肉比較出色。
2011-03-18
牛角沙律