2016-02-25 1059 瀏覽
今晚比老公拋低了,佢去左踢波,我就係九龍灣行下街等佢啦,自己一個行下行下都唔知食咩好,最後比我見到食日本野仲要唔使等位架!打開餐牌一睇,又唔貴喎!因為好肚餓,所以叫左個「滑蛋吉烈豬扒飯」(竹),問過店員,佢話呢個係一般既SIZE,而佢D飯有分”梅”,”竹”,”松”,分別主要在於豬扒既件數同重量,我就揀左個中等SIZE。黎到賣相都好靚,唔係特別大碗,有D紫菜仔係飯面,豬扒就有成6件!每件豬扒都好厚切。先試左啖飯,珍珠米真係特別好味,但係D半熟既滑蛋絕對係滋味之選!飯量都算多,我諗大概有一碗半飯。豬扒外脆,但入面既肉質好細嫩,外脆內軟,炸粉唔厚,食完都唔會成口粉,豬扒肉明顯有醃過少少,都花心思,甜甜地,YUMMY!我仲叫左杯「抹茶好立克」,$10好抵!杯野抹茶味唔重,唔會好似一般COFFEE SHOP咁有陣香既抹茶味,反而好立克味重,好香又夠晒甜,好立克唔使落糖相反落左抹茶,估唔到咁PREFECT MATCH!
仲要唔使等位架!
抹茶好立克
題外話/補充資料: 淘大居民有九折