2019-03-25 99 瀏覽
星期日過嚟九龍灣行傢俬店,行了mega box 人多小朋友多,過到嚟九展,人少少地方冷清,反正行到腳攰攰,就搵間餐廳食個下午茶,唔想食麥記同埋759車仔麵,見到呢間叫「台灣麵」的人客都挺多,就入去試試。$40 有碗麵、有小食、仲有一杯台灣或港式特飲,住慣港島物價貴,嚟到呢度食下午茶又覺得幾平喎。叉燒拉麵,要咗炸醬麵湯底,味道比較港式,不過講真$40平時係啲日式拉麵店都唔只呢個價錢,拉麵店至少要$70-80碗。所以覺得呢個價錢已經好值得食。我嘅小息係炸墨魚丸球,剛剛炸起,熱辣辣香脆,不過唔知點解要灑上調味粉,其實唔使調味已經夠好。朋友叫了雞絲米線,雞絲係用雞脾肉,成個面夠晒清淡。另外小食是菜肉雲吞,又係清淡野。飲品叫了一杯珍珠奶茶走甜,一杯檸檬咸柑橘。珍珠奶茶嘅珍珠太稔,差點就要糊開了。檸檬鹹柑桔味道幾好。唔記得咗影相,唔係專業食評人,唔記得食飯前每次都要相機食先,唔好意思!
叉燒拉麵

炸墨魚丸