2008-10-20 8 瀏覽
不嫌貴的人, 會捨得去Amaroni's Little Italy 食所謂美式意大利菜。嫌貴的人, 叫他們去吃必勝客, 也老不情願吧!你見到有咁多人畀「笑」, 就知呢間嘢唔會係「掠水」, 真係幾物有所值。日前去, 兩個人, 三道菜, 差不多四百蚊 ----------- 所點菜式, 包括海鮮意大利飯, 芝士薯仔同巴馬火腿配蒜茸包, 其中意大利飯係最出色, 堅持不讓客人「食軟飯」(意大利飯係應該硬硬地), 也沒有過量的汁, 海鮮材料都幾豐富(雖然來來去去咪有係蝦呀、魚呀、青口嗰d)。芝士薯仔有d膩, 但可以接受, 巴馬火腿當然正, 但蒜茸包就不像話了。最令人費解的, 是一入門口, 接待處排住四五個女侍應, 好似night club咁 -------- 駛唔駛咁多人帶位呢? 而我去那晚, 她們的帶位策略係 ----------- 將沒有訂位的客人, 安排在餐廳最入或最出的位, 而預留卡位給遲來或訂了枱的人。訂了枱, 固然有權坐好d, 但點解要預留卡位益遲來的人呢?係咪早來的客人, 因為「落在搭」,可以求其塞佢地坐d差的位, 而用靚卡位吸引未「落搭」的人呢?我想經營食肆也應該有點「人情味」,

我想經營食肆也應該有點「人情味」, 也應該當每個客人都係人, 公平對待, 先到自然先得。