餐廳: 蟹仙海鮮蒸氣鍋 (龍崗道)
資訊:

2021-10-08 110 瀏覽
「屯馬開通真的很興奮…」,多左屯馬線既新地鐵站後,覺得出九龍城方便左好多,食飯自始多啲選擇,雖然呢邊出名食泰國菜,但今次我哋新嘗試食蒸海鮮,周五晚都幾旺場呢!呢間話明叫蟹仙,所以每一個套餐都有蟹食,價錢由$299-499都有,另外仲可以追加火鍋配料。我地就揀咗中間$399,都已經相當豐富!包括罕有大黃奄蟹、太平洋饅頭蟹、罕有琵琶龍蝦澳洲青年龍蝦(二選一)、越南大虎蝦、紐西蘭刀貝蚌、大西洋野生青口、台灣九孔鮑魚、日本大元貝、韓國南慶珍珠蠔以及有機蔬菜籃,真係食盡全球你食。佢哋寫明所有海鮮每日新鮮到港,唔靚唔食,確實見到隻蟹劏左一半都仲識郁,無花無假。基本上全部海鮮都係好新鮮,鮮味突出,其中特別欣賞隻珍珠蠔,佢嘅蠔味喺個口裏面朗下朗下,真係好正!另外來蟹仙梗係要食佢既蟹啦,兩款唔同嘅蟹加一款龍蝦,各有特色,饅頭蟹海水味比較重,樣子有趣。琵琶龍蝦比較罕有,唔係日日有貨,難得今日撞啱有就梗係要試吓,雖然樣子不美及細細隻,不過都幾鮮甜,啲肉好彈牙。如果鍾意食蟹膏嘅話,就一定會鍾意大黃奄蟹,泥黃色的軟蟹膏齒頰留香,唔要慢慢品嚐,啲蟹肉都好鮮甜新鮮,真係食完都想再encore !開頭食嘅時候仲驚會食

開頭食嘅時候仲驚會食唔飽,不過去到後段都已經飽飽地,最後再食埋呢個海鮮精華粥底,就一定夠飽!呢個粥底其實用料好簡單,主要係有幾舊排骨、粟米和芋頭,煮好之後再加上香蔥同菜甫,鮮味又飽肚,一定要試。