餐廳: 蟹仙海鮮蒸氣鍋 (龍崗道)
資訊:

2020-03-22 165 瀏覽
最近疫情當道,出街食飯都要份外小心,揀食店都要諗過度過,最理想係一人一份、而且係全程望到食物的烹調過程。除咗食物要啱心水外,我都會留意一下食店有冇防疫意識,衛生程度合唔合格等等。同老公商量過後,決定去食蒸氣火鍋。比起傳統火鍋,蒸氣火鍋相對衛生得多,每一款食物都係自己面前蒸熟,而且唔會生熟同在一鍋。唔駛經廚房,在餐檯上烹調,過程令人放心。入到店內,店長同店員的防疫措施,都令到我更加安心同滿意,可以好好享受呢餐飯。一入門口,店員就遞上酒精搓手液,為每一位客人潔手。一坐低,除低口罩,眼明手快的店員有遞上全新信封,確保細菌唔會周圍飛。係我哋睇緊Menu之際,店員亦好貼心咁幫我地將所有餐具用高溫蒸氣消毒,連酒精濕紙巾抹餐具都慳返啊!我哋兩個人,點左一個中高價位的海鮮套餐,有十款海鮮,仲有蔬菜同粥。優惠價都唔使四百蚊,算係好抵食。滿滿的海鮮,裝滿兩個大碟,令人睇見都流晒口水。令我哋感到驚喜的是,海鮮全部都好生猛,大部份上枱後依然識郁。唔同的海鮮,需要唔同的烹調時間。但呢啲事情都唔需要我哋操心,店員會定時定候幫我地方海鮮樂精架,同埋將熟透的海鮮放到我哋碟中。十款海鮮,每一款都有唔同的鮮味。蠔肉好滑溜

十款海鮮,每一款都有唔同的鮮味。

蠔肉好滑溜。帶子好鮮甜。鮑魚就有咬口。

瀨尿蝦有獨特的鮮味,係大蝦同龍蝦身上都搵唔到嘅。

無諗過龍蝦非常之大隻,街市買都要兩三百蚊一隻。龍蝦身好厚肉,肉質緊實又彈牙,一人半隻都好夠喉了。

爆膏肉蟹係老公最愛,一蒸熟就飄來蟹膏的濃香,未食已經好興奮。蟹膏的質感好厚好rich,味道好濃郁。更驚喜的是,成隻蟹都好美味,除咗蟹膏,蟹肉都係非常之鮮甜而且有口感的。

數輪海鮮過後,已有八成飽。但蔬菜同粥底都好足料又吸引,令人忍唔住食埋果兩成。

整體而言,是一頓美味放心又抵食的海鮮盛宴,性價比十足!!!
2020-02-12
  • 澳洲青年龍蝦