2016-11-30 1101 瀏覽
今日約左粉絲食飯~大家都覺得要食得清清地,所以決定去食素,為配合大家,所以揀左九龍城這個美食天堂開飯~我自己好少去呢頭食飯,所以特別期待!原先心中都認為齋菜沒有甚麼好期待,清淡簡單就好,抱住見下粉絲,傾下心事的心態,去到有意外驚喜.可能唔係初一十五,所以客人唔算多,每張枱都算大張,但整體顯得有點逼,我地揀左個好位置坐下,服務員姐姐就送上每人一碗素湯,素湯 – 一睇D色就知係落足料,一啖飲去就感覺到冇特別調味,可能會覺得淡了一點,但我反覺得好到位,粟米赤小豆粉葛走不了~仲有一D見到都唔知叫咩名的材料呢~!好味道!睇睇餐牌,有好多時尚的菜名,好多想試下,但我地几人都眼闊肚窄,所以一定要好精選~!先來一碟頭盤小食- 素鹵味,入口感覺唔似係整左好耐的味道,腐皮要軟的軟,要硬的硬,各有口感,咖哩味尤其出色~!招牌湯麵 – 本以為只係一大碗普通的麵,誰知真係深藏不露,面頭放滿了不同的菜,有菇有菜有仿海鮮,埋在裡面的麵條就是最令人意外! 原以為浸左咁耐一定又淋又軟又唔好食,點知一食入口,啖啖彈牙,而姐好有蛋香味~就係一種鮑魚味的口感~一試難忘!即使食第二碗時已經放涼了,但口感仍在~!五柳青魚 – 腐
今日約左粉絲食飯~大家都覺得要食得清清地,所以決定去食素,

去到有意外驚喜.

我地揀左個好位置坐下,服務員姐姐就送上每人一碗素湯,

五柳青魚 – 腐皮紫菜加埋其他食唔出的東西卷成,炸一下後淋上甜酸汁,舖上醃製過的甜酸菜,真係冇得頂~咬落去一下脆一下軟一下甜一下酸,唔止係小朋友的喜愛,我都好中意呢~!

野菌黑耳炒淮生 – 每樣材料都好清甜,不用加任何調味,食出佢的鮮味,我欣賞這種無添加~!

見我地傾得咁上下,又會送上糖水,真係感謝~!

糖水係5豆糖水,一望就知煲得好夠火喉,豆豆食入口感覺好棉,真係正~

我地几個一邊食一邊傾,食完都仲要傾~當中服務員都會勤來為我地的茶壺加水,真係好體貼

店舖的洗手間設備我覺得尚可接受~~男女各一格,細細地算係乾淨都可以用~

總括黎講..!出品唔錯,又係KILL TIME 好地方~!值得再去~!
2016-11-25