2018-12-10 58 瀏覽
作為一個鍾意周圍「搵食」嘅人,周不時都會比我發掘到好餐廳!呢排天氣凍左咁多,終於正式踏入冬季,我都可以試多好多唔同嘅火鍋啦!今日嚟到九龍城,同男朋友一齊試一間食牛肉好出名嘅火鍋店——牛精皇。呢間火鍋店除咗最出名嘅牛肉湯底之外,都仲有好多唔同嘅選擇,例如番茄牛尾鍋、泰式冬陰公鍋、松茸豬肚雞鍋、海鮮鍋等,應有盡有。不過第一次嚟到呢間火鍋店,當然係要試一試招牌湯底牛精鍋先啦!原來呢個湯底已經有唔少嘅牛肉配料,包括牛肚、牛肺、牛尾、牛腩、牛孖筋、牛膀等,而且店員仲會分開送上,係你面前將配料放進火鍋裏面。拎好所需要嘅醬汁之後,我哋就慢慢期待個鍋滾起!每次打邊爐都唔少得一份炸魚皮,湯底啱啱滾起嘅時候就已經可以率先將炸魚皮輕輕燙一燙,食得!香脆又可口一定會爭住食!我哋叫咗一份海鮮盛合,總共有六款時令海鮮,有元貝、鮑魚、紐西蘭蟶子皇、大沙白、貴妃蚌同海蝦,好豐富!湯底嘅濃郁程度滿分,可以想像熬製時間不短。每一款海鮮都有自己獨特嘅鮮味,配上香濃嘅牛肉湯底,味道都幾夾。其中我就比較鍾意食紐西蘭蟶子皇同埋元貝,口感有嚼勁,但要小心控制火候同埋烹調時間,如果唔係好容易就變硬,浪費左海鮮嘅鮮活度!手切肥牛亦都有

拎好所需要嘅醬汁之後,我哋就慢慢期待個鍋滾起!

手切肥牛亦都有兩個部位選擇,一係肉眼同肉眼邊,另一款係牛頸脊。我哋揀咗前者,牛肉味重,質感都軟身,而且見到牛肉雪花嘅紋理非常之靚,係睇得出又食得出嘅優質牛肉。

之後仲叫咗一碟牛舌,我個人來講幾鍾意佢嘅少少羶味,好香口。質感就較煙韌,唔錯。

最後終點左一份娃娃菜,烚菜之前,店員細心地幫我地將火鍋邊嘅泡泡同油撇走,令娃娃菜可以吸收晒湯底嘅精華,亦都更健康。

順帶一提,男朋友叫咗一支雪花啤酒,價錢非常之平都係十零蚊,但佢話個味道都唔錯喎,cp值高!

總括嚟講呢間火鍋店嘅回頭率極高,我都會推介比其他朋友係呢個冬天瘋狂打邊爐食牛肉!