浜滝

Hamataki
2021-08-19 134 瀏覽
呢間舖嘅招牌裝滿哂燈泡,bling bling咁閃,仲有好多旗插放左喺門面,好有日本味,夜晚黎到一眼就會見到佢最搶眼。餐廳有兩層,我哋被安排左坐上層,我哋個邊有四張檯,另外有一道門隔開左另一邊。我覺得呢個設計幾好,令每一個area嘅客都唔會太多,保持到環境清靜又坐得舒服,最啱同朋友黎飲翻杯傾下計。佢哋嘅服務仲好貼心,事源我哋叫左個辣味拉麵,佢建議最後先上,因為怕拉麵嘅辣味會蓋過其他幾樣食物嘅味道,令我哋食唔真其他菜式嘅味。平時啲餐廳多數都係快快手一次過上哂就算架啦,呢個細心位好加分。炸日本甘粟餅- 上到黎仲係熱辣辣,差啲燙親口添呀。即炸嘅炸得脆就一定架啦,佢啲紫薯蓉好足料,好香紫薯嘅蜜甜味。外面脆入面就軟綿綿,再加上中間不時有啲粟子粒彈出黎,係三重嘅口感呀。大分直送火炙平目魚邊-師傅用火槍燒左一下表面,為平口魚邊增添一陣焦香味,亦都順帶出左佢嘅油脂香味。個底用柚子醬油汁去浸住,再有wasabi 喺面,兩者聯手減少左整體嘅油膩感。平目魚邊嘅肉好滑,好似啫喱咁一下就滑入喉嚨,想放喺舌尖感受多下都難,好蠱惑。半熟龍蝦加龍蝦粥/龍蝦湯-今餐嘅重點出現啦~首先龍蝦身嘅肉拎左黎做半熟。點為知半熟

炸日本甘粟餅
炸日本甘粟餅-

大分直送火炙平目魚邊
大分直送火炙平目魚邊-

伊勢海老姿燒
半熟龍蝦加龍蝦粥/龍蝦湯-
今餐嘅重點出現啦~
首先龍蝦身嘅肉拎左黎做半熟。點為知半熟呢?就係稍為炙燒左一下龍蝦刺身,令到佢有啲位熟左,有啲位仲保持住刺身嘅狀態。熟左嘅部份會比較彈牙,而未熟嘅部份則會比較滑身,有啲似帶子刺身嘅口感。連埋面頭嘅海膽一齊食,一大陣海洋味喺口入面散發出黎,好鮮好甜呀!餐廳唔止用料靚,仲要處理手法都好強大。唔洗郁手都食到啖啖龍蝦肉,係王的享受。
龍蝦粥  龍蝦湯

食完之後,侍應會收翻個碟又將龍蝦頭煲粥或湯。咁我哋就分別揀左一湯一粥去睇下有咩唔同。其實大致上都一樣,不過湯會多啲配菜,而粥會多左米飯。佢啲飯冇煲到好爛,所以比起叫做粥,我覺得更接近係湯飯。龍蝦頭入面嘅膏入哂個湯入面,仲要入面都仲留有唔少龍蝦肉,好濃龍蝦味。啲菜同飯又吸哂陣味,好似食緊成隻龍蝦入肚咁。
極辛地獄拉麵

極辛地獄拉麵-
呢個拉麵有50倍辣度揀,加錢仲可以去到100倍。我係一個愛辣人士,原來諗住挑戰下50倍啦,點知侍應同我講5倍已經係平時譚仔嘅中辣,於是我就嚇到縮左下,揀左5倍算。上到黎啲煙多到又再嚇多我哋一次,原來佢喺碗底放左舊石,受熱所以出咁多煙。呢個又係另一個貼心位,為左令碗麵保持溫度而花嘅心思。佢個湯都真係幾辣,有灼喉嘅感覺,而麵質就偏硬身。
2021-08-12
炸日本甘粟餅