2023-12-20 109 瀏覽
今日去左新開無耐嘅啟德商場睇戲,再喺呢度食埋lunch,見到有間望落幾靚嘅茶樓,就入咗去諗住試吓😆呢間酒樓裝修得好靚,門口仲有bar枱🥂而且佈置得好有聖誕氣氛🎄入到去之後職員比咗個有9格嘅茶盒我哋,然後就介紹左幾款唔同嘅茶🍵我地揀左鳳凰單叢茶,佢嘅香氣濃郁,入口茶味甘醇。平時酒樓多數只有普洱、香片、水仙等等嘅茶,但呢間茶樓比其他茶樓多好多唔同款式嘅茶🤤而且個茶壺下面會放個小蠟燭令啲茶可以一直保持住個温度🤣餐廳Menu有好多選擇:首先點左份和牛酥,因為平時酒樓都無呢款點心~佢個酥皮好鬆軟而且牛肉好香濃😋之後下一款點嘅菜式係冬陰小籠包,呢個真係超好食👍🏻一啖咬落去有好多冬陰功湯係個口入面,啲湯唔算好辣,而且個皮夠薄!😍然後就輪到石燒板麻辣羊肉烤包,佢有個鐵板喺下面,而且聞落好香噴噴😋個包煎到脆卜卜,入面就有超多羊肉🫶🏻食落去亦唔會話好重羊騷味~之後我哋再點咗個胡椒龍蝦湯餃,一個碗係裝龍蝦餃,而另一邊嘅茶壺就係裝湯~將個湯倒落去碗入面就食得~😂而且佢隻餃入面啲龍蝦肉好多,啖啖都係肉!隻餃大到差唔多係我拳頭嘅size😆黑松露燒賣都好特別,有好香濃嘅黑松露味,令燒賣嘅味道升華左,而且燒賣入面啲蝦

餐廳Menu有好多選擇:

黑松露燒賣都好特別,有好香濃嘅黑松露味,令燒賣嘅味道升華左,而且燒賣入面啲蝦好大隻,啖啖都係蝦肉🤤

我哋再叫咗碟黑毛豚肉叉燒腸,腸粉皮薄餡多😋😍而且佢個擺盤都好靚~除咗豉油之外仲有埋蔥油~

甜品方面,我哋叫咗佢地最有人氣嘅石獅黑麻糕😍 佢係一舊以石獅子造型嘅芝麻糕嚟,芝麻味好重,而且又唔會太甜。

總括嚟講,呢間係一間裝修好靚、食物質素亦相當好嘅新式酒樓👍🏻加上平時嘅酒樓都唔會有佢地提供嘅呢幾款點心,所以嚟開呢個新商場一定要試下!😆

地址:九龍城啟德協調道2號AIRSIDE 3樓L301-L302號舖
  • 石獅黑麻糕
  • 冬陰小籠包