餐廳: 小曼谷泰國美食 (南角道)
資訊:

2024-05-10 15 瀏覽
小曼谷喺香港都有唔少分店,但約親朋友食泰國菜都會揀九龍城🤣 之前睇過其他食評見到佢有$38優惠,鍾意食海鮮嘅,我哋揀咗逢星期一二訂座,有$38咖喱青口,果然實物同食評一樣樣,貨真價實好抵食👍🏻青口肉唔算好大粒,但鮮甜結實,配上甜甜辣辣嘅黃咖喱去泰菜精華🥰天氣熱都一定要飲椰汁雞湯!用香茅同檸檬葉,再加上雞肉煲到出晒黃油,好鮮甜,又帶微酸好開胃,一人飲番兩碗好疏肝本身想食炸蝦餅但叫咗香葉肉碎炸蝦膠皮蛋,蝦餅份量不減,但包咗隻皮蛋喺入面一齊炸,第一次見呢個菜式,仲有炸菜香葉同炒肉碎好惹味另外叫咗個泰式鹹魚炒椰菜苗,用鹹魚塊炒,除咗炒到入味之外,仲有魚粒咬下最後再叫泰國菜必食主食!泰式鮮蝦炒金邊粉,羅望子醬好香但同時唔會太重手遮咗鮮蝦嘅鮮味,金邊粉炒得透好入味,但唔會太林,酸酸哋一人一碗好快食晒😆