2018-07-08 104 瀏覽
自從5月去完bangkok之後,返到黎就對泰菜念念不忘,泰國菜係香港其實都好common..但每次我都要揀九龍城,係芸芸咁多泰菜餐廳,最後選擇左小曼谷門口岩岩係沙中線既出入口,以為人流會較少,2點鐘入坐,都有7成滿!侍應好好,入座時卡位occupied晒,之後到落單有卡位空出,就會主動offer幫我地轉!2個人叫左3樣野, 馬拉盞炒通菜,青檸汁蒸烏頭,泰皇咖哩法包軟殼蟹再加2杯飲品馬拉盞炒通菜~呢度既通菜充滿住炒蒜香、蝦米、紅椒,好香口好惹味泰皇咖哩法包軟殼蟹~一上台就已經覺得好吸晴,軟殼蟹份量好足夠,蟹味都濃郁!法包熱辣辣,中間包住滿瀉既黃咖哩,一啖包一啖蟹,食唔停口仲食到好飽青檸汁蒸烏頭~呢碟係我最愛,小曼谷既蒸烏頭一d泥味都無!好值得加許!而且仲要跟明爐上,一直keep住溫度,冬天食應該更正!個汁我最欣賞,青檸汁,酸酸辣辣,我直頭當湯咁飲左好多啖,魚腩肥美肉滑,158蚊CP值好高!雪梨沙冰+青檸梳打~本來想叫西瓜沙冰,但已經賣晒,轉左要雪梨,都好清甜,都會食到雪梨肉,唔錯!青檸梳打就好有青檸味,如果多d氣就會再正d!整體來說,是可以encore既泰菜館

,魚腩肥美肉滑,158蚊CP值好高!

整體來說,是可以encore既泰菜館

2018-07-08
下午茶