餐廳: 儷廊咖啡室
資訊:

2009-12-07 5 瀏覽
阿媽俾左張$1 COUPON 我,一人去加多$1可變兩人,於是book 左尋晚同老公撐檯腳先講打電話去BOOK 位,餐廳直線電話無一次有人聽,一係就唔通,但打去酒店總機再轉上去就好快接到,唔知係咪咁忙或者有記認直線就唔聽電話!?我BOOK 左六點半,但六點一就去到了,坐左一陣去轉洗手間,已經多左好多人,未夠六點半D counter 就比人排隊拎野喇....首先最多人,就係魚生檯,條龍長到呢~~~~~~~ 但我地無試因為唔係咁好,所以留肚食第二樣。。。冷盤:蝦,幾大隻,又新鮮;瀨尿蝦,比較細,無乜肉食,但都算鮮甜;扇貝,比較淡;長腳蟹,數量唔多,好辛苦先搶到返黎,好鮮甜;青口,好新鮮,好味;龍蝦仔就無食喇..沙律:我地無試自助沙律吧,只食左預先拌好果d,我同老公都鍾意有個海鮮意粉沙律,同有個都幾辣ge沙律(佢無名牌,我估係泰式啦...)老公仲encore添沙鍋翅,好長龍,師傅煮唔切,排隊比較亂。。。有四種味,我地試左馬來亞鯊魚骨湯底、木瓜椰子蟹湯底、鮑魚雞湯底,無試上海酸辣湯底。最好食係鯊魚骨湯呀,椰子湯就好有椰子味,鮑魚湯底唔見有鮑魚。每碗都有一小舊翅係底,同埋勁多銀芽啊。。。熱葷,羊

熱葷,羊架超好味呀,牛扒就普通d,天婦羅又正,仲好搶手添
,魚扒又係好味。
其他仲食左幾款蔬菜類,無乜食肉類喇。
咖哩雞+印度餅都好味呀,但如果塊薄餅係脆口果隻仲更加好....

仲有就係即炒皇,師傅一人做兩個吧架,粉麵吧同即炒吧,好忙呢~~
我去拎左個炒通菜,味道OK,但D菜比較老 (菜好幼,但唔知點解咁老),仲有辣酒煮花螺,我嫌唔夠辣,本來想試埋蒜香牛肉粒、牛仔骨、雞翼同炒蟹,但已經飽喇,仲要留肚食甜品

d甜品都算唔錯架喇,比想象中好好多,我食左三杯法式焦糖燉蛋,有幾種1"x1" ge蛋糕,d燉蛋有時比人拎晒,要問師傅,佢就係檯底個雪櫃即刻拎出黎,因為佢好忙,卦住整梳乎厘,所以有時無為意。Tiramisu,就麻麻地喇,我自己整果d最好食

梳乎厘成日要排隊,大約10-15分鐘出一爐,我去左兩次都派完,我去第三次,師傅都認得我喇,我第三轉去佢剛入爐,我唔理喇,排第一係度等
但,一人只可拎一個,所以我同老公只好 share 喇。我就覺得好好味,點知老公話無乜特別,激死,早知我唔俾佢食,自己食晒一個

食下輪下,已經過左兩個幾鐘,我地飽到唔識郁喇。

埋單,$1 coupon 再加一,食左$390。
因為未夠$500,無泊車優惠,所以要俾多$25 x 3hrs =$75。
好在我地早黎,d車泊到滿晒。

總觀是次 buffet,係富豪集團黎講,絕對可以洗底。唯獨是好多人用 coupon,滿晒座。
不過如果唔係有$1 coupon 同駕車,我都未必會黎,因為唔係好就腳....
2009-12-06