尋晚玩得好"早"先番屋企,諗住近近地就行去富豪東方酒店食午餐啦! 見咁大間酒店(話曬以前都係機場酒店),估都唔會太差瓜! 因為我是個好為食既人, 我好鍾意食, 而且我係識分好食同唔好食既, 不過一d 都唔咀叼!睇相仲以為有海影睇, 點知落地玻璃窗外滿是竹圍及綠色網子,影觀已經no way!最重要既食物更加唔得, 一坐底已經有人同我地"開位", 但等了幾分鍾都未有一杯清水, 咁我就出去睇下有咩飲啦, 因為都行左成十分鍾先到ga ma, 見到羅宋湯,係無選擇既情況下都拎左兩杯入去飲, 味道好淡,我老公仲話" 咁咪岩你呢d 淡口而又成日叫要健康既人囉", 我話" 我估佢無落盬就真! 最少都要比人有兩個選擇, 中湯及西湯丫, 得一個無味湯真係少左d" 之後去夾左d 不同既沙拉, 有小龍蝦沙拉,雜菜沙拉,薯仔沙拉及蘋果沙拉, 呢間酒店d 青色既食物都有一陣青草味,我老公話覺得自己有d 似牛, 所以佢最接受既係可以在茶餐廳都食到既蘋果沙拉.我就覺得其實d 汁都真係幾好, 但d 菜真係有陣草味.壽司同刺身就唔好睇同唔好食, 個睇好似超市入面$10 for 3 果d. 根本上都係無咩味, 但個日本冷
壽司刺身就唔好睇同唔好食, 個睇好似超市入面$10 for 3 果d. 根本上都係無咩味, 但個日本冷麵係幾好食喎, 好香既芝麻味ga! 仲有d 冷盤, 白雲鳳爪唔甜唔酸又唔辣仲有骨, 有d泰式及韓式冷盤都係d 味好淡. 有d 酸瓜簡直令我留下陰影. 蓮偶片又爽個味有少少辣,少少酸, 好味.
d 肉類只有2 款, 一款係咖哩牛粒, 無咩特別, 都唔太差, 另一係果d 好大舊肉, 你要就cut一片比你果d , 好un. 我用刀係cut 唔開既. 香草海鮮意粉好多白草都幾好味, 但就完全搵唔到海鮮既影子.
我老公最鍾意就係點心, 食左叉燒包,牛肉球及蝦仁燒賣, 佢話係最好食既.佢令佢試完全部野都想食第2次, 正常酒店既自助餐係無可能食得曬ga ma, 我地除左飯之外已經全部都試過曬, 其實選擇都唔多既.
最後既甜品, 大部份既都係moose(唔識串), 但個d cake 真係幾好食, 選擇雖然少, 但係都幾好食, 而且唔係太甜, 個朱古力cake 好有黑朱古力既少少苦澀味,好正! 如果唔係食moose 既食到厭, 其實當係一個甜品自助餐都幾好, 仲有個焦糖燉旦,好好食好滑, d 桂花羔d 味清清地而又唔太甜. 食完個口仲有少少桂花味!
由於係星期日, 我都見到好多一家大細去, d 小朋友都食得好開心! 我老公話以咁既價錢食就唔會抱咁大期望喎! 其實都唔係太平ga 喳, 每位加左一仲要有信用卡先可以有78折,每位都要$124,之前有信用卡優惠去旺角既帝京酒店都係差不多既價錢, 但真係食到係覺得"值得",而家呢度, 以咁既價錢同咁既食物, 都會覺得下次比多$40~50去帝京食.呵呵

總結 : 大部份野都係味道淡左d d, 西式及亞洲菜式都較為淡味一共大約有10款, 唔太好食都唔太差, 甜品唔太甜, 非常好! 冷盤得2款好食. 當一個甜品自助餐都ok 既!
  • 甜品既cake 類