2014-10-11 2276 瀏覽
Urban bakery works在置地廣場三樓找到這間裝修新潮既咖啡小食店。在這個地方開小食店主要顧客就係一d有要求既office lady 或者係casual傾生意既人,所以品質一定要有返咁上下。佢有沙律吧滿足office lady既健康需要,仲有麵包,輕怡食物咖啡等食物。佢既裝修黑白分明,風格創新,可惜坐位較少。所以佢地既餐具都係會用外帶餐具,而佢地亦都聰明地用鏡面膠餐具令餐聽感覺不會因樣衰既膠餐具而下降。流奶黃金牛 一個非常有趣既配搭,創意十足亦都意外地好好食。其實簡單來說這個菜式就是在牛角包內加入中式奶皇。咸蛋黃既口感香滑味道濃郁,酥皮上加上了曲奇碎和焦糖面。而奶皇同酥皮外脆內軟既口感令到整個包既層次非常豐富。外觀味道也很好而且價錢不算太貴,絕對值得一試。咖啡奶打得過熱令牛奶完全失去甜味令到cappuccino 飲落有點似用了脫脂奶的味道。雖然係咁。。如果當Americano 咁飲,咖啡豆既風味係唔差既。芝士牛角包牛油既香味,酥皮既微甜和車打芝士既味道異常配合。酥皮經短時間重焗令表皮保持脆身,牛角包既內層鬆軟分明。車打芝士熔在包上,帶來觀感和味道上的提昇。Orange bl

Urban bakery works

流奶黃金牛

咖啡

芝士牛角包

Orange blossom mint
這個橙花薄荷葉沙冰味道特別,酸酸既橙花味和薄荷葉碎既組合很清新。和牛角包既濃郁口味剛好相反,非常配合。值得一讚佢地用上真既碎薄荷葉代替常用既薄荷糖漿,果然有誠意。