首先,我第一次的光顧是和一班好友在餐廳臨近改名之際去的,當時對舊餐牌上的食物也有一點印象,但當時以澱粉類,沙拉,冷盤為主,幾個女仔食得唔多。最記得是她的Tiramisu和好多種類的白酒紅酒氣泡酒,當時已經覺得可以再試。餐廳改名之後,餐牌上多咗扒類選擇,同埋仲有tasting menu,而tiramisu也有不同口味選擇。Tasting menu , 每人可以選擇4款食物,再加5款酒,定價都是五百多一人,性價比實在滿分。如果你叫 a la carte menu更免加一,中環餐廳定真係唔知邊度搵。一向都覺得tasting menu的份量都是少少幾口的份量,但係呢個tasting menu係full portion,上菜的時候看到我們目定口呆,心想一定吃不完,唯有打包走。大家睇相就會明白。先講講頭盤,beef tata和parma ham,beef tata好新鮮,好香black peppa的味道和份量都好慷慨,而同伴的parma ham滿滿的一盤,不咸卻香,佢一個人自己吃完一碟。另外想講講餐廳用的義大利黑醋,在這裡食過之後,我已經忍唔住幫屋企添置!而主菜我要了松露pizza配salad s

而主菜我要了松露pizza配salad side dish,配上balsamic vinegar實在是賞心樂事,salad雖然是side dish但份量一點都沒有欺場,而松露pizza,在店員端上來的時候已經聞到誘人的松露香,實在是叫人食指大動,皮底好脆,好好食,加上蕃茄底和蘑菇在面,實在做得出色。

另一款主菜上黎,見到完完整整一塊比手掌還要大的牛扒呈現在眼前,真係心感不妙,因為我地一定食唔曬,商量之下,決定將pizza外賣,慢慢食塊牛扒,同伴話牛扒多汁夠Juicy,肉味濃就咁食都好好味,係某d部分生左d,再配上不同醬料又係另一番風味。而伴菜係蘑菇,你睇睇圖片就知無講大話,份量真心多,不過最後都係食完。

而signature甜品,我要左原味Tiramisu,而同伴就要左Whisky Tiramisu,烈酒版本酒精味的確幾重,我都係喜歡傳統原味,份量不多,略嫌手指餅不夠食,不過其實一餐下來已經飽到上心口。

老實講,5杯酒再加大量食物,而且味道都是期待之上,實在無得輸,喜歡傳統義大利🇮🇹食品的朋友真心可以試下。

不過當日我去光顧就遇上整棟大樓停電,而且細問之下知道原來已經不是第一天發生,始終係舊式樓,改成三間餐廳,未免電力負荷太大,所以出現問題,食客們想試都要考慮呢個因素,因為聽聞一停就兩個鐘,唔少食客都離場走人。
  • 黑松露薄餅
  • Tiramisu