2006-11-24 42 瀏覽
十一月二十一日星期二中午要去上環扮點事, 先在Openrice找找有無好o野食. 找到一間叫Soland的素食店有好高的評價, 便去試試看好在得網友提點, 如果唔係一定揾唔到Soland入到去, 個場唔係好大(400呎左右呱?)6 張檯, 24個位菜牌係set定的, 但你可以揀配汁, 同要唔要餐湯, 飲品, 甜品先來個忌廉菠菜湯. 好香迷迭香味個飯我揀左蕃茄紅菜頭汁香茜節瓜英嘴豆- 好香芫茜味, 似泰式沙律有機豆干南瓜- 好mouth-full, 好rich蜜糖豆羅勒薯醬- 好creamy的醬, 充滿basil香味紅腰豆地瓜粒蝴蝶粉有機黑野米糙飯我味覺好耐都未試過咁多沖激從沒食過咁有口感又咁好味o既素食, 覺得好感動. 另外, 聽侍應姐姐推介, 試o左香蕉蛋糕侍應姐姐話個蛋糕其實無旦無奶做一試過, 亦覺得個蛋糕好有質感. 中間有紅豆, 同一層鮮香蕉肉侍應姐姐話佢地落o左好多果仁, 所以食落好香口, 有果仁味同印度奶茶(Masala tea) 都好夾原來有堅持的話, 素食都可以咁好食Soland 的堅持:無煎無炸無炒絕不用微波加熱食物無五辛無旦無奶無惰性菇類無素肉少油少糖(黃糖) 少鹽(
十一月二十一日
星期二

好在得網友提點, 如果唔係一定揾唔到Soland

入到去, 個場唔係好大(400呎左右呱?)
6 張檯, 24個位

先來個忌廉菠菜湯. 好香迷迭香味

個飯我揀左蕃茄紅菜頭汁

香茜節瓜英嘴豆- 好香芫茜味, 似泰式沙律
有機豆干南瓜- 好mouth-full, 好rich
蜜糖豆羅勒薯醬- 好creamy的醬, 充滿basil香味
紅腰豆地瓜粒蝴蝶粉
有機黑野米糙飯

我味覺好耐都未試過咁多沖激
從沒食過咁有口感又咁好味o既素食, 覺得好感動.

另外, 聽侍應姐姐推介, 試o左香蕉蛋糕
侍應姐姐話個蛋糕其實無旦無奶做
侍應姐姐話佢地落o左好多果仁, 所以食落好香口, 有果仁味
同印度奶茶(Masala tea) 都好夾

原來有堅持的話, 素食都可以咁好食

Soland 的堅持:
無煎無炸無炒絕不用微波加熱食物
無五辛無旦無奶無惰性菇類無素肉
少油少糖(黃糖) 少鹽(粗鹽)
以有機籽為生機飲食自培各種豆芽
所有食物以天然蔬果菜香草調製