一出街食飯如光顧連鎖式餐廳,通常已經知道食物的味道,不會有太大驚喜。所以,有機會都喜歡尋找不同小店,希望從中找到驚喜。今日同先生到中環午餐後順道行吓中環,街道比平日寧靜,但天氣太熱想搵個地方飲杯嘢,想起這間餐廳就在附近二話不說即刻去試試。餐廳就在半山行人電梯附近,跟住地圖都容易搵到。入到餐廳選了個窗邊位置可望街景,環境佈置好舒服好悠閒。下午茶時間梗係要點我最喜歡的Scone,印象中香港好味的Scone真係唔多,好多都係太實或者太濕。呢度嘅係鬆脆同埋加咗無花果及杏仁片,不太甜,夠鬆脆,好食。食Scone喜歡配clotted cream加果醬,但好多地方都只係跟果醬或忌廉,味道已經差好多。呢道係用cream cheese配玫瑰花果醬,味道出奇夾,咸咸地嘅cream cheese加埋甜又香嘅玫瑰花果醬,仲有裡面嘅無花果,真係好好味。咖啡唔錯,但沒有喜愛嘅coffee cream,所以冇咁rich。返而我先生杯green tea lemon又幾好味,綠茶帶點點檸檬清香,咁熱天氣飲番杯又幾舒服。希望有機會再試埋午餐或晚餐。
無花果鬆餅

希望有機會再試埋午餐或晚餐。
2014-05-25
無花果鬆餅