2018-10-13 65 瀏覽
上個月本來去大阪旅行,順便去神戶、和歌山食好野,好不幸地關西機場關閉,旅程被迫取消而轉戰越南,但我哋仲好念念不忘日本美食,既然無得去日本,唯有喺香港食餐好野補番數!朋友極力推介嚟呢度食海膽,咁就嚟呢度食豪佢啦!呢度似居酒屋咁,地方唔大,大約有18個位,咁啱被安排坐吧枱,可以近距離睇住師傅煮野食。但因店面太細,侍應不時行過都會掂到...十層海膽杯 - 白飯魚薄脆好香,脆卜卜。黑魚子集海水鮮味、咸香於一身。再食北海道紫海膽,入口軟滑順口,非常鮮味,一d苦澀都無,仲足足有三層之多,絕不姑寒!第一次食海葡萄,夠爽口!帶子好鮮味,三文魚子唔腥,粒粒脆卜卜,吞拿魚拖羅入口即溶,仲有松葉蟹肉,海水鮮甜味喺口腔久久不散。$398 係值得既!👍🏻楊枝甘露沙律 - 有蘋果絲、芒果同柚子粒粒,蘋果絲非常清爽,芒果唔酸甜甜地,加埋柚子粒粒,成個沙律好清新,好開胃﹗芝士年糕 - 見到師傅喺焗爐拎出嚟,新鮮滾熱辣,真係要等佢攤凍少少先食得﹗一咬落去好軟熟,好似食緊燒棉花糖咁,外面仲燒到少少脆,芝士味唔算濃,但咁樣先唔會太漏﹗一人一個真係唔多夠喉﹗🤤海膽燒岩蠔 - 見到師傅將生蠔先放入焗爐焗,再用燒槍燒,蟹籽食落卜

海膽燒岩蠔 - 見到師傅將生蠔先放入焗爐焗,再用燒槍燒,蟹籽食落卜卜脆,海膽好甜,焗蠔一D都唔靭,好食﹗

三文魚夾餅創作壽司 - 齋睇個名其實都估唔到係咩,原來係三文魚粒粒加沙律醬,再加兩塊薄脆,又一清新之選﹗

清酒鮑魚雞翼 - 第一次見鮑魚釀入雞翼,即刻覺得好名貴﹗雞翼燒得剛剛好,入面嘅鮑魚似係鮮鮑,雖然唔覺有清酒味,但好爽口彈牙,有創意﹗

雲海板上飄 - 食冷麵好驚佢會太稔無咬口,但呢個一D都唔會﹗聽侍應講好似係將三文魚子、海膽打汁,再與冷麵撈勻,食落好爽口,好夠味,配埋北海道紫海膽一齊食,好想再食多碟﹗😋

海膽雪糕 - 原來海膽變左雪糕會係鹹鹹地咁,奶味唔會好重,但好滑,味道剛剛好﹗

呢餐海膽餐非常滿足,原來海膽可以有咁多玩法,師傅真係好有創意,仲有好多野想食,有機會一定要再嚟試晒佢﹗