2024-01-11 70 瀏覽
中環有開叫「✨MONMONO」充滿地中海風情嘅餐廳🍴,同朋友一齊係呢到食飯傾偈,非常滿意✌🏻餐廳環境以黃色為主題,顏色感覺好舒服,同埋都幾搶眼。今次同朋友一共叫咗六款美食✨✨Portuese Clam Stew 馬拉蜆鮮甜美味,加入白酒燉後更鮮甜!另外仲有意大利番茜作調味,高級 !✨Padron Peppers西班牙帕德龍辣椒少少辣,加上牛奶芝士濃郁,好味!✨Roasted Corn 烤慢煮粟米加上墨西哥芝士,真係好夾好好食!✨Oyster Rockefeller 芝士焗生蠔超邪惡,仲要啲生蠔好新鮮!大大啖咬落去生蠔嘅甜味,真係好想再食多次呀。✨Seafood Pappardelle海鮮闊條麵口感非常豐富,仲有多樣海鮮,好滿足!✨Salmon Al Horno今次試食咗一款名為Salmon Al Horno嘅西班牙菜式,真係要大讚一番👏!首先,當佢端上枱嗰一刻,色澤鮮明嘅三文魚🐟同番茄紅汁顯得相得益彰,令人食慾大增。入口嘅感覺完全超出預期,三文魚保持咗鮮美多汁,表面嘅烤香脆口,內裏嘅肉質卻又柔嫩得黎味道豐富。😋番茄汁嘅味道恰到好處,酸甜適中,同魚嘅油脂完美結合,令整體口感層次分明。🍅中

今次同朋友一共叫咗六款美食✨
✨Portuese Clam Stew
✨Padron Peppers
西班牙帕德龍辣椒少少辣,加上牛奶芝士濃郁,好味!
✨Roasted Corn
烤慢煮粟米加上墨西哥芝士,真係好夾好好食!
✨Oyster Rockefeller
✨Seafood Pappardelle
海鮮闊條麵口感非常豐富,仲有多樣海鮮,好滿足!
✨Salmon Al Horno

番茄汁嘅味道恰到好處,酸甜適中,同魚嘅油脂完美結合,令整體口感層次分明。🍅中間夾雜住啲香草的清新,係味覺同嗅覺嘅雙重享受。品味之間,還可以感受到細致嘅火候控制,令到每片魚肉都恰似煮得剛剛好。👌

除咗三文魚同番茄汁之外,餐盤上嘅蔬菜🥦亦非常新鮮,增加咗整道菜嘅層次同健康感。食物嘅擺盤簡潔但不失雅致,完全展示出了菜式嘅美感同誘惑力。每一啖嘅結合都顯得那麼和諧,彷彿是藝術品般賞心悅目。🎨

最後,要特別提的係,呢款Salmon Al Horno給人一種溫馨同舒適嘅感覺,好似喺家中打造咗一個西班牙風情嘅晚餐。🏡整頓飯食吓吓都令人笑容滿面🙂,與親朋好友分享嘅時候,相信更會增添不少歡樂。總括嚟講,五星級嘅推薦,非試不可嘅一道佳餚!⭐⭐⭐⭐⭐