2015-10-17 3216 瀏覽
早排上網見到飲食男女介紹呢間新開既特式牛扒屋,話係立食,都幾特別,當然要去試試!第一次試立食呢個方式,原來完全唔同平時果D形式,係先揀自己想食既種類,落單,搵個位坐就會有員工拎黎俾你!呢種形式都幾新穎 入到去,有員工主動介紹有乜種類既牛扒食,同埋亦會介紹牛扒既分別,邊一隻食落既口感大約會係點,都幾專業。而介紹當中得知原來呢度都有黑毛豬食,而且當日黑毛豬仲做緊半價添!不過我地本身鐘意食牛,所以都係試下牛扒啦  呢度幾得意,全部價錢都係以每克計算,食落多磅幾多,以最少200克計算,平時食扒多數係計安士,所以克數真係唔識計,不過員工都好細心,佢介紹時候,亦主動話200 克大約7安士,等我心入面有個預算  另外,呢度仲可以加$30要個SET,有沙津,湯,同埋飯。飲品都有幾款,咖啡,紅酒同日本可樂,都幾特別。經過員工介紹,我地就去揀扒喇!自己想要咩種類既扒,就可以同廚師講,佢就會問你要幾多克同生熟度。揀完就可以去收銀處俾錢,而我地就揀左佐賀A4肉眼扒(約200G),同埋安格斯西冷扒(約200G),兩塊都揀左5成。開始燒喇!呢度有個半開放式廚房,仲可以睇住廚師燒扒 一開始入到黎,好似好細間
開始燒喇!呢度有個半開放式廚房,仲可以睇住廚師燒扒
一開始入到黎,好似好細間咁,原來行入少少都唔細間,而且仲有得上樓上添!我仲上左去睇過,上面同下面既格調唔同,上面較為光猛,而下面就比較暗,較有情調
呢度賣點係立食,但始終呢度係香港,所以迎合番香港人,都有D高櫈係度可以坐。
高櫈下面亦有個籃,可以放個人物品落去,唔怕整污糟手袋,加上牆上亦有圍裙,可以預防整污糟件衫,都幾細心。
呢度樣樣都令我覺得好新奇,因為呢度枱上面有個架,上面有齊所需既餐具同醬汁。呢度有好多唔同特式醬汁,有黃芥辣,忌廉芥末醬,柚子汁同黑醋。除左呢幾款醬汁,仲有黑椒,海鹽同埋薄荷醬。有唔同既醬汁,梗係要每樣都試下啦!個柚子汁都好重味!而我最鐘意就係黑醋同忌廉芥末醬。

周圍研究下,好快就有牛扒食喇!
熱辣辣既鐵板安格斯西冷扒黎喇!5成熟。都算大份,加上亦有配菜,有我最愛既粟米,好特別,呢度既配菜亦有蘆筍,因為好少地方會有蘆筍配。而扒既下面亦有洋蔥墊住。 朋友食西冷,因為鐘意食重肉味既扒,我都有試過,肉味好濃,口感唔錯,有咬口。唔會好似某D地方咁醃到D肉冇哂味又霉。唔錯!
而我就食佐賀A4肉眼扒,都係5成熟,見到脂肪唔會太多,岩岩好,食肉眼,就係鐘意佢有油份既感覺。呢個扒加左$30要個SET,其實個SET係我朋友既,佢話個南瓜湯幾好飲,佢平時對南瓜湯唔會話特別喜好,但佢都話好飲!而個飯都好特別,飯上面加左味素,好味! 講番個肉眼扒,扒上面有蒜片,都幾香。肉眼燒得岩岩好,食落去唔會太肥,油花同瘦肉融合埋一齊,食落去牛肉既質感好嫩,入口有溶化既感覺。A4果然唔同
好味!
食鐵板唔好以為愈多汁愈好!多汁只會浸到牛扒霉哂,令牛扒質素下降,浪費左牛扒本質!當然,用咁多汁去遮蓋牛扒只係得一個原因,就係本身牛扒質素差同埋用得太多醃料,所以唯有用調味掩飾。而呢度既鐵板卻食到原汁原味!抵讚
另外亦叫左罐紅酒,食牛扒配紅酒當然係正啦!但呢度既紅酒唔係一杯杯,係一罐罐。好特別,唔好睇佢係罐裝,都好好飲。可以一試!
題外話/補充資料: 服務唔錯
2015-09-21