2019-12-04 395 瀏覽
生日要快樂。近來社會氣氛沉重 難得好姐妹生日 一定要對自己好一點 食餐好~又想飲杯野 但是又唔想食西餐 上網搜尋左一陣 Foxglove完全滿足曬所有期望~餐廳的裝潢好有特色 擺滿英倫風的雨傘 感覺很貴氣~ 要進入餐廳 先要考一考頭腦 破解小機關。內裡燈光柔和 吧枱適合知己傾下計飲下野 8:00前的happy hour 大家千萬唔好錯過 中環的高級餐廳 卻平民價錢飲到特色cocktail 真是好驚喜。Menu裡面冇mocktail list 只要同店員講你想要既口味 佢就會推介俾你。我呢杯酸酸甜甜 以berries為主 清新醒口 非常適合飯前享用。前菜 麻辣牛腱。川菜的味道 很醒胃。帶點麻油香 辣度適中 卻不油膩。牛腱爽口 質感不錯。再加上花生碎&芝麻 好想有碗米線撈一撈 唔好浪費左個辣汁。陳醋燒香菇。陳醋味道很香濃 香菇帶點脆口 好juicy 完全唔似食緊菇菌。酸酸甜甜 令人胃口大開。燉湯松茸竹笙燉雙蓮。松茸、竹笙爽口 配搭杞子、蓮子和桃膠,水準之作。清甜又有益 讚!主菜 花雕粉絲蒸阿拉斯加蟹肉。色香味俱全。遠遠已經聞到花雕酒香。啖啖蟹肉 鮮甜又彈牙。酥香惹味豆豉雞。豆豉炆雞就食得多

前菜

燉湯

主菜

酥香惹味豆豉雞。豆豉炆雞就食得多 炸豆豉雞都是第一次試。熱辣辣 豆豉很香。雞肉比想像中香滑有肉汁 很特別的配搭呢。

素蟹粉炒蛋白。蛋白非常滑,素蟹粉幾可亂真,其實係用南瓜蓉整嘅,感覺像吃賽螃蟹一樣。

香蔥和牛炒飯。炒飯夠乾身 粒粒分明。和牛肉味香濃 每一粒飯都沾滿和牛的香氣,實在大飽口福。

甜點
一頓完美的晚飯點可以缺少甜品呢。三款一口甜品 最驚喜的莫過於黃金脆奶卷 外脆內軟 配搭上鮮奶的滑溜 美味可口。玫瑰棗皇糕 一向係我嘅糕點至愛,軟熟而且帶有濃濃的紅棗味。

Foxglove 確實是一間特色的餐廳。中西合璧卻沒有違和感。無論想品嚐一頓舒適而有高級嘅中菜 還是跟三五知己把酒談天,都係一個好地方。