2014-10-03 618 瀏覽
話說呢個星期五去左中環同好朋友食飯, 咁佢帶飯但我happi fri當然要搵好野食喇  未去之前已經搵定呢間salad take-away! 好似都無咩係ifc係食過野, 幾乎搵唔到間舖係邊... 係一條我未行過既走廊...1235去到已經好多人, 又排左一條長龍等買野, 比我見到有onilne order pick-up, 早知就使用呢個服務啦! 不過其實都唔洗排好耐...  一開始擔心salad會唔夠飽, 好似都係食sandwich穩陣少少, 不過見到sit-in既人個碟salad大到... 都係學下foreigner試下salad做lunch! 等左無耐就有人拎個紙袋比我, 行左2步有d口渴諗住飲野發現紙袋入面無左杯飲品!? 好彩未行遠, 返去問佢拎返杯飲品先! 因為呢度無set, 飲品係on top加錢買架嘛!  之後同朋友行左去碼頭個度好好享受喇~叫左個southeast chicken salad(唔係好記得個名...), 原本dressed有customize salad, 可以自己揀配料同醬, 不過時間緊迫都係揀chef choice! 見都幾多人推介呢款就一於試呢個,

southeast chicken
叫左個southeast chicken salad(唔係好記得個名...), 原本dressed有customize salad, 可以自己揀配料同醬, 不過時間緊迫都係揀chef choice! 見都幾多人推介呢款就一於試呢個, 雖然salad係清新健康之選, 不過都係有少少肉好食d, 呢個就有雞肉乾, 第一眼以為係合桃乾, 點知食落係肉, 係乾乾地偏硬既質地, 而且用料足都有好多舊下, 食得多咬到有d累, 不過帶點咸味幾好食!
另一樣好特別既配料係西瓜乾! 明明西瓜係濕既水果, 又點樣變成乾呢?!  所謂既乾只係切成一粒粒既西瓜表面無汁流出黎, 但咬落都有西瓜汁係口入面爆開! 係一樣款口感特別但味道清新既配料!
avacado mint
加左杯avacado mint smoothie, 貪佢清清地唔會飲到好飽肚~ 不過我就覺得無咩味, 只有好淡好淡既牛油果香... 唔算好突出...
其實間中食下salad做lunch真係唔錯! 而且呢間既沙律夠晒大份, 食極都唔完唔洗驚唔夠飽! 如果係太古開返間就好喇!  ;)
10 分鐘 (外賣自取)