2014-07-07 2993 瀏覽
其實一直好想去食下Tapas但Happy Hour自己去又有點兒……望望鄰桌都是一堆堆朋友情人圍內食咁xddddSolo就是像我這樣的了XDD當我得知Boqueria lunch都有semi-buffet價格又相宜,不能不去啦前菜沙律吧同甜品部分都係同一個area感覺方便又易分得清楚菠菜沙律佢有加提子乾撈其實本身好憎食提子乾有好多時食muffin果d都好勉強,如果係提子包我真係唔會食不過佢菠菜較多,提子乾可以整走加上冇沾染上味道咁就算啦xdddd菠菜夠稔,不過未至於碎爛食既時候非爽脆既感覺,取而代之係好似豆腐花咁滑嫩即化,完全唔驚佢會黏牙:^o粟米沙律清甜開胃即使佢用既醬汁係好creamy,因為味道微酸甜,感覺不會太油膩蝦子沙律有好多蝦,夠哂足料蝦仁都係晶瑩剔透,又冇腥味同雪味煙三文魚鹹味重,油香十分濃,卻不覺膩滯筋少,薄身,所以感覺好易咀嚼,不會黏牙縫Pizza有3款既margarita(有basil)、紫洋蔥花生(?)同cheese批皮係好似酥皮咁,比較un同埋粉Margarita好淡,蕃茄醬好清帶微酸紫洋蔥呢款出奇地甜,紫洋蔥唔會辣唔會乸口,仲要幾爽脆花生粒都多,食落有花生既香味
其實一直好想去食下Tapas
但Happy Hour自己去又有點兒……
望望鄰桌都是一堆堆朋友情人圍內食咁xdddd
Solo就是像我這樣的了XDD
價格又相宜,不能不去啦
前菜沙律吧
甜品部分都係同一個area
感覺方便又易分得清楚
菠菜沙律
佢有加提子乾撈
其實本身好憎食提子乾
菠菜夠稔,不過未至於碎爛
粟米沙律清甜開胃
蝦子沙律有好多蝦,夠哂足料
蝦仁都係晶瑩剔透,又冇腥味同雪味
煙三文魚鹹味重,油香十分濃,卻不覺膩滯
筋少,薄身,所以感覺好易咀嚼,不會黏牙縫
Pizza
批皮係好似酥皮咁,比較un同埋粉
Margarita好淡,蕃茄醬好清帶微酸
紫洋蔥呢款出奇地甜,紫洋蔥唔會辣唔會乸口,仲要幾爽脆
花生粒都多,食落有花生既香味但佢唔係鹹既
兩種材料加埋一齊好對比既texture,越食越香越想食,好開胃
Cheese果款比較鹹,芝士香濃
不過佢唔係焗溶,而係鋪上面,更易食得出單純既cheese味
海鮮沙律好足料
偏酸,應該係落醋撈既
食得多小章魚果d會覺得劑覺得攰
但食到酸味即刻味蕾覺醒xd
夾心蛋卷
夾心好油膩,蛋糕體少因此難以解膩
食落好似一口都係instant cream咁:^(
Tiramisu蛋糕體乾身
我比較中意咁,好過一d唔係用杯果d裝,但又用bailey's浸到濕哂爛哂既蛋糕底
食完唔會好膩,因為朱古力粉bailey's味夠濃,cream又唔算多
Cupcake冇食d cream,因為好淋身覺得太油膩了
不過cake底算ok,好似美心既孖寶蛋糕
有少少實,唔會一下子碎哂
Cookie偏甜,加上佢係soft baked,咬落去好似食石頭蛋糕咁
可能因為咁所以更見甜膩
Fruit Bread果子麵包為聖誕名物,對上一次食都係十二月既事了
外皮硬脆,表面有少少糖粉
睇得出佢足料,乾果係好足夠,同埋分佈好平均
麵包本身微甜,不過外皮既糖粉同乾果就提升佢既甜度
因此味道都唔錯(加上乾果有少少濕潤同果酸