2014-07-19 1516 瀏覽
Bistronomique 係soho尼個餐廳林立既地方,而且間間既午餐menu都差唔多。要搵到一間又好又抵食既真係要逐間試。今次試下Miele guide top500既餐廳,午餐menu唔太貴大概120蚊。餐廳內部擺放左幾張法國電影既海報同皮椅,感覺幾整潔美觀頭盤叫左凱撒沙律同吞拿魚沙律。就算係頭盤,餐廳都很用心。吞拿魚沙律外表不俗,用黑醋醬配上輕輕焗過外熟內生既吞拿魚同沙律菜配合而成。有趣既係凱撒沙律,餐廳將巴馬臣芝士,脆麵包片和脆煙肉粒放在原條羅馬生菜上,仲用醋銀魚代替咸銀魚令沙律味道不會太單一,加埋日式流心蛋作配菜美國西冷佢既西冷算係一個高質素既西冷,肉質鮮嫩而且牛味香濃。讓人感覺唔似百幾蚊既貨色。配菜雖然簡單但係製作認真,唔會水流流淡謀謀。個汁有少少甜味,加上焗到有脆邊既薯仔,令整個牛扒既味道好全面豐富。忌廉薯蓉石班令人好滿足既一道菜,表皮煎香既石班肉質唔會好似普通石班咁鞋口,反而可以好似銀鱈魚咁一片片咁拆出尼食。加左牛油同忌廉製作既薯蓉非常香滑幼細好似忌廉一樣。值得讚既係佢加入左一些用油醋處理過蕃茄碎,調解左忌廉薯蓉滯既感覺。收得咁既價錢真係物超所值,如果個餐前包可以改進

Bistronomique

美國西冷

忌廉薯蓉石班

收得咁既價錢真係物超所值,如果個餐前包可以改進下咁就prefect喇!