2015-01-23 3850 瀏覽
自己本身比較少去上環個邊食野,因為唔鐘意要好似行山禁行一段路。不過偏偏個邊有好多好正的餐廳,今晚,好友就選了呢間 Basement restaurant 了。Basement restaurant 的位置都幾易搵的,行到附近,見到33 號的大廈,就向右邊的樓梯行落去就好了,行中間個條光啲。去到餐廳,人唔多,大概有 5 至 6 枱人,我同好友被安排坐係入單機旁邊的一張枱。燈光比較暗,散光加飛蚊症既我睇餐牌比較吃力,不過係呢個情調下,感覺真係好好,好友同我傾得好開心。第一道食物係餐前餐包,右面的香草包做得好好,淡淡的香草包配上黑醋的甜,令我好想食多個 。。 而左邊則係比較淡味的芝麻包,,建議先食左邊的再食香草的。正確的名唔記很了,不過呢個 starter 可以食到海鮮的鮮甜,不過用刀叉食比較麻煩。而貼心的係食到一半, waiter 會幫手換碟!正常的 martini , 可以選擇 lychee or Apple 味。有段小插曲係,第一杯 martini 黎左之後,發現有一粒野係上面浮浮下,waiter 好快就換上另一杯。呢個係今晚最正的食物,海膽蟹子 risotto... 勁足料,海膽同蟹
自己本身比較少去上環個邊食野,
因為唔鐘意要好似行山禁行一段路。
不過偏偏個邊有好多好正的餐廳,
Basement restaurant 的位置都幾易搵的,

餐前面包

而左邊則係比較淡味的芝麻包,,建議先食左邊的再食香草的。

青口

martini

海膽魚子 risotto

呢個係今晚最正的食物,海膽蟹子 risotto... 勁足料,海膽同蟹子仲有好多切得好細的蔬菜,滿滿的蔬菜令到 risotto 唔會好濟,蔬菜同海膽令到佢好鮮甜,而且每一口都有蟹子,個口感好得意!!!!
一定要試!!!

rip eyes 10oz

而原本滿為期待的 rip eye 就無預期的好,order 5 成,不過卻有7 成熟,平時食開 5成的好友都覺得有點過熟。 rip eye 入口無根,而且鬆軟,愛 steak 的朋友可以一試

梳乎李

lemon tart

最後的兩道甜品,comment 係呢個唔係甜品專門店,所以想要以甜品作為美好的句點,可能要轉場了!

埋單 1130左右,價錢雖然比較高,不過環境服務同食物質素都幾好,所以會為左個海膽 risotto 再去的!
2015-01-22
海膽魚子 risotto