2014-01-23 3637 瀏覽
上個月到過半山的Tea saloon, 原來同一間公司仲有間細細既小店係附近,打過電話詢問,原來兩間都有tea但係細店就提供唔同既tea set。tea set就得一種,冇第二d散叫既野,形式同上次食那家不同。雖然冇咩選擇,不過個tea set好有趣,因為唔係淨係得食物,仲有個概念既,就係提供既下午茶,會有信紙給客人寫信然後寄出既服務~ 依店員所介紹,寫信先係重點~ 細店叫Another fine day,係一條無車既住宅街,幾靜~其實同上次tea saloon都好近,所以今次好易搵到。外牆白色通花,同樣有大櫥窗,好像外國小民居~入面既裝修都係以花花為主,有d好舒服既sofa。座位有d特別,唔係一張張檯分開,隔離都有人,不過坐落自己個位之後,都幾舒服。好在後來同檯既客人都好文靜,我地大家都好enjoy係自己既小圈圈。menu既話就得一個,不過有得揀飲品。大部份係茶,都有少少coffee,仲有抹茶latte。我就揀左一個濃少少既印度茶assam,而朋友就揀左清清地既darjeeling tea。呢度用既杯都好靚~~係英國feel既花紋。邊喝茶,還有曲奇作小吃,係抹茶加朱古力碎既曲奇,抹茶

letter set + assam + green tea曲奇
呢度用既杯都好靚~~係英國feel既花紋。邊喝茶,還有曲奇作小吃,係抹茶加朱古力碎既曲奇,抹茶味好濃,好味~ :-D

店員仲俾埋信紙我地。d信紙同個盒都好靚~不過個盒其實都係係度寫信先用,問過冇得買 :-( 信紙好有心機,仲俾埋個想法我地可以諗下。因為而家剛剛2014,所以我地就可以寫一封關於新年大計既信,然後年尾會收返~ 之後我同朋友聊夠天後,先開始寫... 希望寫左既野都會做到實現到啦~
給未來的自己~
tea set~
蘑菇餅
tea set方面~靚靚既層架有兩個tea sets既份量。一人大概有6樣野。個人幾鍾意蘑菇脆脆米餅,因為剛剛焗起仲暖暖地,d忌廉sauce滲左落塊餅度,好味~ 三文魚tart係少少酸既蛋黃醬碎蛋加煙三文魚,好開胃~

呢度既scone都係玫瑰scone,仲搽埋jam同cream俾我地。同上次食過既一樣,鬆化既質地,好香既玫瑰味,亦有牛油香,jam用既係strawberry jam,甜甜地加落個scone份量剛剛好。

甜品有brownie同埋panna cotta。之前有時食個種brownie係乾乾地,得苦苦既可可味,呢個就係朱古力既甜味較重,同埋唔乾。

6件食物加埋唔係話非常飽,不過一個人份量都夠既,尤其係個scone都幾佔胃~同埋d茶幾好飲~ 加埋好有趣既寫信,我都覺得係豐富既
2014-01-18
tea set~
蘑菇餅